Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 965: Alerta lui Zelenski și mesajul NATO pentru Putin! Germania dezvăluie planurile Rusiei în Europa

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 952: RO-Alert, oraș capturat și lovituri distrugătoare! „Tatăl tuturor bombelor” a explodat la Vovceansk

02 octombrie 2024, ora 21:57

Un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) arată că trupele ruse au capturat, probabil, oraşul ucrainean Vuhledar (regiunea Doneţk), pe data de 1 octombrie, după anunțul retragerii trupelor ucrainene. Forțele ucrainene s-au retras din orașul Vuhledar din regiunea Donețk, a anunțat miercuri grupul de forțe Hortiția, relatează presa ucraineană. Ucraina a anunţat, pe 1 octombrie, că a lansat o investigaţie privind o posibilă împușcare de către trupele ruse a 16 prizonieri de război ucraineni, soldaţi care s-au predat pe prima linie de est.

UPDATE Dronele ruseşti au atacat peste noapte infrastructura portuară din regiunea Odesa din sudul Ucrainei, avariind o instalație de cereale şi clădiri la punctul de trecere a frontierei cu România de la Orlivka (Isaccea) şi întrerupând alimentarea cu energie electrică a mii de persoane în regiunea Sumî din nord, potrivit News.ro.

UPDATE Rusia a efectuat miercuri un prim test al sistemului său naţional de alertare a populaţiei prin activarea sirenelor, difuzoarelor şi transmiterea de mesaje la radio şi televiziune în caz de atac aerian, test desfăşurat în timp ce Ucraina continuă atacurile cu drone asupra unor ţinte pe teritoriul rus şi le cere aliaţilor săi ridicarea restricţiilor asupra folosirii rachetelor occidentale cu rază lungă de acţiune pentru lovituri în interiorul Rusiei, transmite agenţia EFE, transmite Agerpres.

UPDATE Uniunea Europeană se pregăteşte să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei după o serie de atacuri hibride care au avut loc în ultimele luni în UE, printre care incendii şi tentative de asasinat, informează miercuri AFP, citând surse diplomatice, potrivit Agerpres. 

UPDATE Autoritățile ruse au deschis un dosar penal împotriva politicianului de opoziție Lev Șlosberg, din cauza presupusei nerespectări a restricțiilor privind „agenții străini”, informează miercuri publicația rusă independentă The Moscow Times.

UPDATE Surse militare ruse au afirmat că a fost lansată o bombă foarte puternică asupra orașului ucrainean Vovceansk, din regiunea Harkov. Ar fi vorba despre bomba ODAB-9000, denumită și „Father of Kuzka” sau „Tatăl tuturor bombelor”. Această armă ar fi cea mai puternică muniție non-nucleară din lume, cu o putere explozivă echivalentă cu 44.000 kg de TNT, scrie Defence Romania.

UPDATE Israelul arată prin exemplul său cum să învingi inamicul, motiv pentru care Putin trebuie învins, a declarat fostul șef al Ministerului britanic al Apărării, Ben Wallace.

UPDATE Guvernul ucrainean a aprobat strategia de dezvoltare demografică a Ucrainei. Conform documentului publicat de oficialii ucraineni, numărul celor care locuiesc în interiorul granițelor țării ar putea scădea la 28,9 milioane de oameni, până în 2041, transmite presa de la Kiev, scrie Digi24.

UPDATE Trupele ucrainene s-au retras din Vuhledar, pentru a evita o încercuire, după ce rușii au ajuns în centrul orașului pe care încearcă să îl cucerească de doi ani, scrie Biziday. “În încercarea de a prelua controlul asupra orașului cu orice preț, rezervele au fost îndrumate să efectueze atacuri pe flancuri, care au epuizat apărarea unităților Forțelor Armate ale Ucrainei. Ca urmare a operațiunilor inamicului, a apărut o amenințare de încercuire a orașului”, se arată în declarația comandamentului militar. Anunțul a fost făcut după ce, ieri, trupele ruse au ajuns în centrul Vuhledar, oraș pe care au încercat să-l cucerească în ultimii doi ani. Analiștii ISW consideră că este puțin probabil ca ocuparea Vuhledar să aibă un impact dramatic asupra operațiunilor ofensive în vestul regiunii Donețk, deoarece nu este un centru logistic important. 

UPDATE Armata rusă lansat în cursul nopții de marți spre miercuri un nou atac masiv cu drone asupra infrastructurii portuare și de frontieră din Ismail, regiunea Odesa, din apropierea graniței cu România, relatează ziarul Ukrainska Pravda. Vizat de atac a fost și punctul de trecere a frontierei de la Orlovka. Doi șoferi de camioane, dintre care unul cetățean turc, s-au ales cu răni după acest bombardament și au avut nevoie de îngrijiri medicale, scrie Libertatea.

UPDATE Ucraina poate produce patru milioane de drone pe an și își intensifică rapid producția de alte arme, a declarat președintele Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. Vorbind marți la Kiev în fața directorilor a zeci de producători străini de armament, Zelenski  a declarat că Ucraina a încheiat deja contracte pentru a produce 1,5 milioane de drone în acest an. Producția de drone era practic inexistentă în Ucraina înainte de invazia Rusiei în februarie 2022.

UPDATE De la declanșarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, încă în februarie 2022, Uniunea Europeană a impus Kremlinului 14 pachete de sancțiuni, menite să slăbească „mașina de război” a Kremlinului. La aproape trei ani distanță, rezultatele scontate încă se lasă așteptate. Moscova a reușit să găsească un întreg arsenal de tertipuri pentru a diminua pe cât posibil efectele acestora, arată o analiză France Presse, preluată de Agerpres.

UPDATE Ministrul Energiei din România, inclusiv prin vocea ministrului Sebastian Burduja, afirmă că exporturile de energie electrică în Ucraina și Moldova creează presiune pe prețurile din România. Adică, România a ajuns să aibă prețurile cele mai mari din Europa la energie din cauză că ajută Ucraina. Însă cifrele Institutului Național de Statistică (INS), transmise la solicitarea HotNews.ro, arată că ponderea exporturilor în Ucraina și Republica Moldova este foarte mică. Mai exact, ponderea exporturilor în Ucraina a reprezentat doar 7% în totalul exporturilor de energie, în prima jumătate a anului, iar cele în Republica Moldova doar 4%.

UPDATE Populaţia din nordul judeţului Tulcea al României a primit, în noaptea de marţi spre miercuri, un mesaj RO-Alert, după ce structurile cu rol de apărare şi monitorizare a spaţiul aerian de frontieră au reperat mai multe drone care se îndreptau spre ţinte de pe teritoriul ucrainean, aflate la graniţa cu România.

UPDATE Rusia va lăsa sirenele să sune şi întrerupând emisiunile de televiziune şi radio, în cadrul unei iniţiative care are loc de două ori pe an, în contextul războiului din Ucraina, transmite Reuters. În jurul orei 10.30, în majoritatea celor 11 fusuri orare ale Rusiei, sirenele vor suna timp de un minut, iar difuzoarele vor difuza un apel ”Atenţie toată lumea!”, a anunţat Ministerul pentru situaţii de urgenţă pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

UPDATE Preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a declarat miercuri omologul său rus, Vladimir Putin, în schimbul de felicitări cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a stabilirii relaţiilor diplomatice bilaterale, că este pregătit să „dezvolte” cooperarea dintre Moscova şi Beijing, potrivit agenţiei Xinhua, citată de AFP si preluat de Agerpres.

UPDATE Recentele lovituri ucrainene asupra depozitelor de arme rusești au cauzat cea mai mare pierdere de muniție rusească și nord-coreeană înregistrată până în prezent în războiul din Ucraina, au raportat serviciile secrete britanice, scrie businessinsider.com. Ministerul britanic al Apărării a făcut această evaluare duminică, citând imagini din satelit care arată consecințele loviturilor asupra a trei depozite de muniții rusești din regiunile Tver și Krasnodar Krai în septembrie. „Tonajul total de muniție distrus în cele trei situri reprezintă cea mai mare pierdere de muniție furnizată de Rusia și Coreea de Nord în timpul războiului”, a scris ministerul. Acesta a declarat că loviturile „majore” care s-au succedat la mică distanță au arătat că Rusia încă se luptă cu dronele ucrainene utilizate în operațiuni de atac în adâncime în interiorul Rusiei, scrie Ziare.com.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 951: Atac mortal, planul lui Putin, prioritatea NATO și mesajul G7! Zelenski: Situație foarte dificilă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 950: Atac la Kiev, pericol nuclear și avertizare din SUA! Putin dă vina pe Vest pentru eșecul său
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/AUDIO/ Noi percheziții într-un dosar de corupere electorală: CNA a descins la Bălți
/AUDIO/ Noi percheziții într-un dosar de corupere electorală: CNA a descins la Bălți
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Precizări de la CEC: Cum va fi afișată prezența la vot pentru referendum și prezidențiale pe 20 octombrie
Precizări de la CEC: Cum va fi afișată prezența la vot pentru referendum și prezidențiale pe 20 octombrie

Suedia se pregătește pentru o posibilă „situație de război”. Ministrul Apărării: Riscul unui atac al Rusiei nu poate fi exclus

missing
15 octombrie 2024, ora 23:01

Suedia a prezentat marți un proiect de lege în domeniul apărării care mărește cheltuielile militare la 2,4% din PIB anul viitor, un pas luat ca răspuns la amenințarea venită din partea Rusiei, a declarat ministrul Apărării Pal Jonson, informează Politico citat de Digi24

 „Riscul unui atac nu poate fi exclus”, a spus Jonson. „Rusia este principala amenințare la adresa Suediei și constituie o amenințare pentru întreaga alianță NATO”. 

„În acest moment, libertatea de activitate a Rusiei este limitată, deoarece forțele sale terestre sunt blocate pe câmpul de luptă din Ucraina, dar avem în vedere faptul că Rusia este dispusă să își asume mari riscuri militare și politice”, a spus el într-un interviu telefonic. 

Cheltuielile pentru apărare de anul viitor vor crește cu 10 la sută, ca parte a unui impuls pe termen lung. Țara plănuiește cheltuieli militare suplimentare de 170 de miliarde de coroane (15 miliarde de euro) plus 35,7 miliarde de coroane pentru apărarea civilă până în 2030, care se adaugă bugetului existent. Acest lucru va pune bugetul de apărare al Suediei la 2,6% din PIB până în 2028, cu mult peste ținta NATO de cel puțin 2%. Cheltuielile mai mari pentru apărarea civilă și militară reprezintă o întoarcere la o preocupare din anul 1980 de a fi pregătiți în caz de orice. 

Cu toate acestea, de anul trecut, Suedia este membră a NATO, în timp ce în timpul conflictului cu Uniunea Sovietică a fost neutră din punct de vedere tehnic. Principalul scop al proiectului „Am avut un plan de apărare civilă puternic în timpul Războiului Rece”, a spus Jonson. „După 2015 l-am reactivat, iar în acest proiect de lege al apărării am propus mijloacele economice necesare pentru a-l face credibil.”

Principala țintă a proiectului este să ajute suedezii să facă față unei „situații de război”, a spus el. Pentru a ne asigura că Suedia, cu cei aproape 3.300 de kilometri de coastă și regiunile arctice puțin populate, nu este o „țintă atractivă” pentru Moscova înseamnă a consolida totul, de la rețelele de energie și transport ale țării până la sistemele sale de sănătate și financiare, a spus Jonson. „Apărarea civilă și cea militară sunt două fețe ale aceleiași monede”, a spus el. 

Din punct de vedere militar, banii sunt canalizați în orice, de la vehicule blindate la o nouă capacitate de rachete de coastă, artilerie de rachete, trei avioane de recunoaștere S106 Globaleye, elicoptere utilitare Black Hawk HK16 și cele mai recente avioane de luptă Gripen 39E construite de Saab. 

Cinci corvete din clasa Visby vor fi modernizate, în timp ce marina va cumpăra trei nave de luptă de suprafață din clasa Luleå. Numărul recruților va crește anual la 10.000 până în 2030, iar dimensiunea totală a armatei va crește cu aproximativ 27.000 de bărbați și femei, până la aproximativ 115.000. Patru noi brigăzi vor fi înființate până în 2030.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
 La mulți ani, Chișinău! Topul melodiilor celebre despre Capitala țării noastre
La mulți ani, Chișinău! Topul melodiilor celebre despre Capitala țării noastre
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/VIDEO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.