Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități nu va mai putea selecta candidații non-judecători la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Se întâmplă după ce Înalta Curte a declarat neconstituțională o prevedere legală în acest sens.
Curtea a concluzionat că Comisia juridică a Parlamentului este „o autoritate eminamente politică” și subliniat necesitatea unei autorități independente care să asigure un proces de selecție transparent și imparțial:
„Pentru selectarea unor persoane merituoase în CSM din rândul non-judecătorilor și pentru a îndeplini toate exigențele constituționale, legislatorului îi revine sarcina de a reglementa instituirea unei autorități speciale care să desfășoare un concurs corect și imparțial pentru selectarea celor mai merituoși membri din rândul non-judecătorilor și înaintarea lor Parlamentului pentru numire”.
Totodată, Curtea a recunoscut că, deși Parlamentul are responsabilitatea de a reglementa mecanismele de deblocare a numirii membrilor non-judecători, Constituția nu prevede un clar în cazul unui eșec.
„Comisia de la Veneția, în opinia sa din 2022, a recomandat mecanisme antiblocaj care să promoveze compromisuri între majorități și minorități parlamentare. De asemenea, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni a sugerat menținerea pragului de majoritate și implicarea instituțiilor externe pentru asigurarea unei selecții independente”.
Referindu-se la o altă prevedere declarată neconstituțională, Curtea a acceptat că, în situații excepționale, ar putea fi necesară prelungirea mandatelor membrilor CSM pentru a asigura funcționalitatea continuă a instituției. Totuși, a subliniat că această măsură trebuie să fie temporară și reglementată cu strictețe pentru a nu afecta independența judecătorilor.
„Având în vedere că prevederile contestate nu stabilesc un termen limită pentru prelungirea mandatelor și nici măsuri de accelerare a numirii membrilor, Curtea a notat că acestea golesc de conținut dispozițiile articolului 122 alin. (5) din Constituție”.
Decizia Curții a fost luată ca urmare a unei sesizări depuse de deputatul Adrian Albu. Aceasta este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării. Conform Constituției, Consiliul Superior al Magistraturii are 12 membri, dintre care 6 non-judecători. Precizăm că pe 20 septembrie, Parlamentul i-a numit pe Sergiu Băieșu și Tatiana Tabuncic în această funcție, pentru un mandat de șase ani.