Spicherul Legislativului, Igor Grosu, sugerează că administrația Procuraturii Anticorupție (PA) ar trebui să fie mai puțin selectivă atunci când este vorba despre imobilele care i se propun drept sedii și să livreze, întâi de toate, rezultate. Grosu a specificat că atunci când autoritățile iau decizii legate de bugete ori alte aspecte tehnice, primii „serviți” sunt cei care livrează.
„Toate instituțiile vin și cer buget. Politic când iei o decizie - te uiți la cei care livrează”, a specificat Igor Grosu în cadrul ediției de joi, 19 septembrie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Igor Grosu a mai spus în context că nu există condiții ideale de muncă, dar că fiecare colectiv trebuie să și le creeze cu propriile eforturi.
„Aici e telenovelă deja. Eu am mai spus-o și o mai spun: situații ideale în care tu ai bugetul de care consideri că are nevoie instituția, cel mai bun personal angajat, condiții ideale să descui la cheie instituția nu există. În primele luni la Ministerul Educației, stăteam cu doamna ministră în același birou și când avea întâlniri, eu mă duceam, îmi făceam agenda să merg în teritoriu”, a menționat Grosu.
Recent, invitată la „Cutia Neagră” și șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi a transmis conducerii și reprezentanților PA să „își răsuflece mânecile și să se apuce treabă”.
Potrivit lui Kovesi, indiferent de condițiile de muncă, cel mai important e să îți faci treaba cu dedicație.
„Niciodată nu o să ai ca instituție bugetul perfect, resursele perfecte, clădirea perfectă, legislația perfectă. În cele din urmă, trebuie să îți faci treaba, indiferent de modul de organizare, de legislație. Până la urmă, ajungem la modul în care procurorii, judecătorii și polițiștii își fac treaba cu curaj și perseverență”, a adăugat procurorul-șef al Parchetului European la „Cutia Neagră” de la TV8.
Identificarea unui sediu mai mare pentru Procuratura Anticorupție a devenit subiect de interes public după ce s-a vehiculat că și-ar dori să se mute în blocul administrativ al Academiei de Științe a Moldovei. După revolta comunității academice, conducerea anticorupție a pus ochiul pe unul dintre blocurile universității pedagogice „Ion Creangă”, dar și acolo profesorii au manifestat rezistență. La începutul lunii iunie, Guvernul anunța că a fost identificată o casă nouă pentru PA - fostul sediul al Procuraturii Generale, opțiune care deja a picat.
Veronica Dragalin insistă asupra unei noi locații pentru subalternii săi, după reorganizarea Procuraturii Anticorupție, ce presupune și dublarea numărului de angajați. Șefa PA spune are nevoie de noi angajați pentru a fortifica lupta cu schemele ilegale, lucru este imposibil fără un sediu adecvat.
Guvernul continuă să caute o nouă locație pentru sediul Procuraturii Anticorupție. Potrivit lui Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Guvernul a scos din opțiuni sediul Autorității Naționale pentru Integritate, pentru că echipamentele folosite de ANI și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor nu pot fi transferate într-o altă clădire.