Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii

Festivalul Vinului de Autor a adunat câteva mii de iubitori de vinuri în scuarul Muzeului Național de Istorie /P/

missing
11 septembrie 2024, ora 11:25

În acest weekend, la Chișinău, a avut loc cea de-a doua ediție a Festivalului Vinului de Autor, organizată de Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova, la care au participat circa 4500 vizitatori. Evenimentul a avut loc în curtea Muzeului Național de Istorie și a reunit 36 de vinării autohtone. Organizat cu sprijinul USAID Moldova prin Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală, Oficiului Național al Viei și Vinului, alături de Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, evenimentul a pus în valoare vinul de autor și a dat prioritate soiurilor autohtone, oferind experiențe hedonice pasionaților de vin.

Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dl Andrian Digolean, a menționat că: „Festivalul Vinului de Autor reflectă bogăția și diversitatea vinificației din Republica Moldova, punând în prim-plan micii producători care contribuie cu pasiune la promovarea tradițiilor noastre viticole. Este o oportunitate excelentă de a sprijini sectorul vinicol și de a sublinia importanța vinului moldovenesc pe piețele internaționale.”

Evoluția micilor producători de vinuri din Moldova de-a lungul anilor a fost cu adevărat impresionantă, iar RCRA se mândrește că a fost un partener esențial în acest parcurs. USAID sprijină sectorul încă din 2010, de la înființarea Asociației Micilor Producători de Vinuri, și am asistat la o creștere semnificativă—de la doar 7 membri la peste 60 astăzi. În prezent, sprijinul nostru este mai relevant ca oricând, cu mici producători care beneficiază direct de inițiativele noastre în sumă de 603 000 de dolari, obținând 24 de granturi și de un parteneriat strategic cu Asociația Micilor Producători de Vinuri. Vom continua să sprijin sectorul și Asociația care oferă acestor vinificatori de tip boutique posibilitatea de a-și îmbunătăți calitatea, de a inova și de a-și extinde prezența pe piață,”– a adăugat Kirk Ramer, șeful Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, finanțat de USAID Moldova.

Festivalul a pus în prim-plan vinurile micilor producători, oferind vizitatorilor ocazia de a degusta soiuri locale, precum Viorica, Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră și Rara Neagră, dar și reinterpretări moldovenești ale soiurilor internaționale.

Festivalul a fost vizitat de către Președinta RM, Maia Sandu, care a discutat cu fiecare dintre producători și a degustat mai multe vinuri ale acestora apreciind înalt munca pe care o fac vinificatorii.

În cea de-a doua zi a evenimentului, turul producătorilor de vin a fost făcut și de vicepremierul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, care s-a arătat impresionat de progresul și evoluția micilor producători de vinuri.

Președintele Asociației Micilor Producători de Vinuri și proprietar de cramă, dl Arcadie Foșnea a declarat că:„Festivalul Vinului de Autor este o celebrare a muncii și creativității micilor vinificatori din Moldova. Prin acest eveniment dorim să aducem mai aproape de public vinurile deosebite produse în loturi mici, fiecare având o poveste unică și o semnătură personală. Este o șansă de a descoperi vinuri noi și de a susține comunitatea locală de vinificatori”.

Agenda evenimentului a inclus degustări ghidate, susținute de sommelieri locali, master-class-uri, activități culturale și un concert live. Publicul a putut explora și o expoziție specială găzduită de muzeu, dedicată istoriei vinificației și tradițiilor viticole.

Prezent la eveniment, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, dl Ștefan Iamandi a remarcat că „Vinurile de autor reprezintă nu doar produse de înaltă calitate, ci și o poveste despre dedicarea și măiestria fiecărui mic producător. Suntem mândri să susținem acest eveniment care aduce laolaltă iubitorii de vin și care promovează excelența în vinificația moldovenească.”.

Producătorii de vin au putut dialoga cu oaspeții veniți la eveniment și au prezentat în premieră vinuri noi, vinuri din loturi limitate. Întrebați despre experiența acestei ediții, vinificatorul Dan Prisăcaru a remarcat: „Pentru că au fost două zile de eveniment, atmosfera a fost mai relaxată, vizitatori mai mulți, mai mult interes pentru vinurile de mic producători, iar asta înseamnă că avem un public deja conturat, care ne preferă, ne caută și care înțelege valoarea unui vin de autor.”

Organizatorii declară o rată de  participare de circa 4500 de persoane, atât din Republica Moldova, dar și turiști străini aflați în țara noastră în această perioadă. Evenimentul a fost un bun prilej pentru iubitorii de vinuri de calitate și pentru cei care și-au dorit să petreacă primul weekend al toamnei într-un mod diferit.

Pe parcursul anului 2023, la Asociația Micilor Producători de Vinuri au aderat 14 membri noi, localizați în diferite regiuni ale Moldovei. Totodată, în anul 2023 s-a exportat un volum total de 113 000 litri de vin, cu o valoare totală de 622 mii USD. Piața nr 1 de export – România, unde în 2023 a fost făcut un export in valoare totală de 149 280 USD. În anul 2023, 19 membri au înregistrat exporturi în 20 de state.

Vinurile de autor devin recognoscibile pe piața externă și datorită concursurilor internaționale la care participă. Astfel, în perioada 2020 – 2023, micii producători au obținut 396 medalii, dintre care 242 de la categoria aur și mai mult.

Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova a fost înființată în 2010 pentru a susține și promova vinurile de autor și tradițiile viticole locale. Asociația reprezintă o comunitate de 65 mici vinificatori dedicați, care își pun amprenta personală pe fiecare sticlă de vin produsă, contribuind astfel la diversitatea și calitatea vinurilor moldovenești.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Femeile, plătite cu salarii mai mici decât bărbații: Ce arată un raport al Organizației Internaționale a Muncii
/VIDEO/ Femeile, plătite cu salarii mai mici decât bărbații: Ce arată un raport al Organizației Internaționale a Muncii
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
/LIVE TEXT/ Război Israel-Hamas, ziua 348: Pagere explozive, oraș zombi și bilanț greu! Hezbollah promite răzbunare
/LIVE TEXT/ Război Israel-Hamas, ziua 348: Pagere explozive, oraș zombi și bilanț greu! Hezbollah promite răzbunare

Bere Chișinău lansează prima bere la tank din Moldova: Livrată direct de pe linia de producere în doar câteva ore /P/

missing
17 septembrie 2024, ora 15:08

Ați auzit vreodată despre berea la tank? Este vorba despre cea mai proaspătă bere care își păstrează gustul autentic din fabrică până în halbă. Acum, această inovație a ajuns și în Moldova.

Bere Chișinău a lansat Chisinau Nepasteurizata la Tank — o bere nepasteurizată, livrată în locație direct de pe linia de producere în doar câteva ore în tank-uri ermetice speciale dotate cu sistem de răcire pentru păstrarea prospețimii și aromei originale. Termenul de valabilitate e mai mic decât o lună.

Într-un interviu recent, berarul Bere Chișinău, Veaceslav Cojocaru, a explicat: „Noi suntem pasionați să aducem gustul autentic al berii proaspăt preparate din fabrică în fiecare halbă a consumatorului. De aceea am lansat Chisinau Nepasteurizata la Tank. Tehnologia berii la tank asigură condiții perfecte pentru transportarea și păstrarea berii în local, oferind distribuție directă rapidă, răcire optimă și o bere super proaspătă.

Mediul ermetic din interiorul tankului protejează berea de lumină, și aer, iar sistemul de răcire menține constant temperatura optima a băuturii.

Astfel, prin menținerea unui standard ridicat de igienă și livrarea berii în termen scurt, în condiții ideale de păstrare în tankuri – am reușit să evităm pasteurizarea și să oferim cea mai proaspătă bere disponibilă în Moldova. Iată de ce fiecare halbă de Chisinau la Tank garantează 100% de prospețime a berii proaspăt preparate, ca și cum ați fi la fabrica de bere.”

Nu ratați ocazia de a gusta cea mai proaspătă bere la tank din Moldova!

Chisinau Nepasteurizata la Tank este disponibilă exclusiv la berăria Draft de pe bulevardul Dacia, 35.

Vă invităm să savurați o experiență unică în lumea berii!

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.