După mai multe amenințări cu proteste din partea fermierilor, ministerul Agriculturii anunță un proiect de lege prin care se va declara situație excepțională în agricultură. Ministrul Vladimir Bolea nu a dat multe detalii, dar a precizat că documentul ar putea fi aprobat la ședința Parlamentului din această săptămână. Solicitat de TV8, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” a declarat că deși soluția e una mult așteptată, este deja întârziată, deoarece băncile au început să expedieze notificări cu privire la penalități.
„Ministerul Agriculturii lucrează asupra proiectului de lege pentru situația excepțională, care va fi votat de către Guvern și ulterior de către Parlament în această săptămână. Noi suntem în proces de avizare cu instituțiile statului și cel mai probabil miercuri voi ieși cu detalii”, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Se întâmplă după ce săptămâna trecută, fermierii au declarat că ar putea ieși în curând la proteste dacă solicitarea lor de a introduce stare excepțională în agricultură nu va fi îndeplinită. Măsura le-ar oferi posibilitatea să ia în continuare credite de la bănci și i-ar scuti de penalități în cazul întârzierii plăților. Acum fermierii spun, însă, că soluția deși este necesară, e deja întârziată.
„Această măsură, dacă va fi implementată ca lege, va intra în vigoare mai târziu. Cel puțin peste două luni de zile. Băncile au expediat deja notificări privind intentarea proceselor de insolvabilitate și executarea silită, pentru că la unele contracte băncile au clauze. Adică nu mai este necesară procedura de dare în judecată cu acordul agricultorului, dar direct merge la executare silită. Această măsură este foarte întârziată”, a menționat directorul executiv al Asociației 'Forța Fermierilor', Alexandru Bădărău.
Tot în briefingul de astăzi, ministrul Agriculturii a prezentat noul Regulament prin care fermierii, dar nu toți, pot solicita ajutor de la stat. Asta după ce, săptămâna trecută, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să aloce suplimentar 100 de milioane de lei din Fondul de rezervă.
„Ajutorul se acordă dacă potrivit actelor de constatare, seceta și arșița au afectat cel puțin 60 la sută din recolta culturilor de porumb și cel puțin 70 de procente din recolta culturii de grâu. Valoarea maximă de ajutor, conform prezentului regulament nu poate depăși suma de 500 de mii de lei per solicitant”, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Ministerul Agriculturii vrea să introducă și un plafon maxim de un milion de lei, de care poate beneficia un fermier în 2024. Suma va cuprinde și ajutorul oferit de stat pentru pagubele de anul trecut. Regulamentul stabilește și categoria de fermieri care a putea primi refuz.
„Terenurile agricole care se află în aria unui sistem centralizat de irigare funcțional nu este eligibil pentru acordarea ajutorului. Deci dacă în aria sistemului unde aveți dumneavoastră teren sunt sisteme de irigare și nu le-ați inclus din oarecare motive, nu veți fi eligibil pentru a primi astfel de ajutor. Terenurile agricole care au beneficiat de asigurare subvenționată. Conform prevederilor legii, prin asigurarea subvenționată, agricultorii nu sunt eligibili pentru acordarea ajutorului, prin prezentul regulament. Adică dacă dumneavoastră aveți o poliță de asigurare și a intervenit cazul de asigurare trebuie să mergeți la compania de asigurări, pentru că ministerul Agriculturii plătește 70 la sută din contravaloarea poliței de asigurare”, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Cea mai importantă condiție este ca fermierul să aibă la mână constatarea pagubei de comisia specială. Problema este că, două treimi din toți agricultorii nu au aceste acte.
„Pentru că în primăvară au fost câteva ploi la care agricultorii au crezut că o să acționeze benefic asupra acestor culturi de toamnă, dar în realitate roada pe care ei au strâns-o a fost cel puțin cu 50 de procente mai mică”, a menționat directorul executiv al Asociației 'Forța Fermierilor', Alexandru Bădărău.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, până în prezent au fost întocmite peste două mii de acte de constatare a pierderilor suportate de agricultori, în urma condițiilor climaterice nefavorabile. Este vorba despre 97 de mii de hectare de culturi agricole. Cele mai afectate raioane sunt cele din sudul țării.