Două luni la rând, prețul la carburanți a fost în cădere liberă, așa că, acum a ajuns la cel mai mic nivel, din ultima vreme. Valorile sunt aproape de cele de dinaintea războiului din Ucraina. Expertul economic, Veaceslav Ioniță, susține că au fost doi factori principali care au dus la ieftinirea benzinei și motorinei. E vorba de scăderea prețului la petrol pe piețele internaționale, dar și pentru că în luna august, tradițional, leul moldovenesc prinde mușchi. Totuși, premise de ieftiniri și mai mari nu prea, mai există.
Prețul la cel mai popular tip de benzină a început să scadă aproximativ de la mijlocul lunii iulie.
Astfel că de atunci până acum, benzina s-a ieftinit cu 2 lei și 40 de bani. Astfel, că astăzi un litru costă 22 de lei și 89 de bani. Diferența este vizibilă pentru șoferi la umplerea rezervorului, făcând o economie de aproximativ 120 de lei. Și motorina s-a ieftinit vizibil, astfel că astăzi la pompă, aceasta se vinde cu 19 lei și 73 de bani.
Expertul economic, Veaceslav Ioniță, susține că există doi factori ce au dus la micșorarea prețului carburanților.
„În primul rând contextul internațional este favorabil, după criza care am avut-o după începerea războiului, acum avem o tendință generală de scădere a prețului, amânunt pentru care pentri noi este bine, și dacă nu se va întâmpla nimic ieșit din comun, atât pe segment economic, cat si politic, atunci prețurile prețul la resursele energetice va fi incoparabil mai bine decât în 2022 și 2023”, a declarat expertul economic, Veaceslav Ioniță.
Ioniță susține că a favorizat scăderea prețurilor la carburtanți și întărirea leului, tradițional în luna august, când cei mai mulți moldoveni de peste hotare se întorc acasă. Totuși, o ieftinire majoră în ultima perioadă nu se mai prognozează, susține expertul.
„O ușoară scădere ar mai putea fi, dar trebuie să o spunem altfel, nu există premise că vom avea o creștere de preț. Și nu uitați am avut o inflație fără precedent, leul de astăzi nu mai este leul de acum 3-4 ani în urmă”, a declarat expertul economic, Veaceslav Ioniță.
Tarifele plafon sunt stabilite de ANRE în baza unei metodologii de calcul, după ce mai multe prevederi din legea produselor petroliere au fost modificate. ANRE calculează prețul și îl publică cu o zi inainte, petroliștii au voie să afișeze valori mai mici, însă nicidecum mai mari. De cele mai deseori, la pompă este afișat plafonul maxim calculat de ANRE.