Suedia a prezentat marți un proiect de lege în domeniul apărării care mărește cheltuielile militare la 2,4% din PIB anul viitor, un pas luat ca răspuns la amenințarea venită din partea Rusiei, a declarat ministrul Apărării Pal Jonson, informează Politico citat de Digi24.
„Riscul unui atac nu poate fi exclus”, a spus Jonson. „Rusia este principala amenințare la adresa Suediei și constituie o amenințare pentru întreaga alianță NATO”.
„În acest moment, libertatea de activitate a Rusiei este limitată, deoarece forțele sale terestre sunt blocate pe câmpul de luptă din Ucraina, dar avem în vedere faptul că Rusia este dispusă să își asume mari riscuri militare și politice”, a spus el într-un interviu telefonic.
Cheltuielile pentru apărare de anul viitor vor crește cu 10 la sută, ca parte a unui impuls pe termen lung. Țara plănuiește cheltuieli militare suplimentare de 170 de miliarde de coroane (15 miliarde de euro) plus 35,7 miliarde de coroane pentru apărarea civilă până în 2030, care se adaugă bugetului existent. Acest lucru va pune bugetul de apărare al Suediei la 2,6% din PIB până în 2028, cu mult peste ținta NATO de cel puțin 2%. Cheltuielile mai mari pentru apărarea civilă și militară reprezintă o întoarcere la o preocupare din anul 1980 de a fi pregătiți în caz de orice.
Cu toate acestea, de anul trecut, Suedia este membră a NATO, în timp ce în timpul conflictului cu Uniunea Sovietică a fost neutră din punct de vedere tehnic. Principalul scop al proiectului „Am avut un plan de apărare civilă puternic în timpul Războiului Rece”, a spus Jonson. „După 2015 l-am reactivat, iar în acest proiect de lege al apărării am propus mijloacele economice necesare pentru a-l face credibil.”
Principala țintă a proiectului este să ajute suedezii să facă față unei „situații de război”, a spus el. Pentru a ne asigura că Suedia, cu cei aproape 3.300 de kilometri de coastă și regiunile arctice puțin populate, nu este o „țintă atractivă” pentru Moscova înseamnă a consolida totul, de la rețelele de energie și transport ale țării până la sistemele sale de sănătate și financiare, a spus Jonson. „Apărarea civilă și cea militară sunt două fețe ale aceleiași monede”, a spus el.
Din punct de vedere militar, banii sunt canalizați în orice, de la vehicule blindate la o nouă capacitate de rachete de coastă, artilerie de rachete, trei avioane de recunoaștere S106 Globaleye, elicoptere utilitare Black Hawk HK16 și cele mai recente avioane de luptă Gripen 39E construite de Saab.
Cinci corvete din clasa Visby vor fi modernizate, în timp ce marina va cumpăra trei nave de luptă de suprafață din clasa Luleå. Numărul recruților va crește anual la 10.000 până în 2030, iar dimensiunea totală a armatei va crește cu aproximativ 27.000 de bărbați și femei, până la aproximativ 115.000. Patru noi brigăzi vor fi înființate până în 2030.