Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 968: Alertă în România și risc pentru Moldova! Zelenski alertează despre primul pas către război mondial

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

26 iulie 2024, ora 17:54

Armata ucraineană fortifică regiunea Herson, lucrările de construcții fiind încheiate în proporție de 97%. Anunțul a fost făcut de premierul Denis Șmîhal, de la Kiev. Totodată, forţele armate ucrainene au reuşit să oprească, pe 24 iulie, unul dintre cele mai mari atacuri ruseşti mecanizate din octombrie până în prezent, scriu analiștii ISW, după ce au analizat informaţii din mai multe surse. Kremlinul a anuțat, vineri, că natalitatea în Rusia este "catastrofală" pentru viitorul ţării, care are acum aproximativ 144 de milioane de locuitori, informează EFE.

Pentagonul a găsit un excedent de 2 miliarde de dolari în urma unor erori contabile la calculele privind muniţiile, rachetele şi alte echipamente militare trimise în Ucraina. Între timp, publicația Visegrad 24, specializată în problemele de război, scrie că România ar fi doborât dronele rusești care au pătruns sau se apropiau periculos de mult de teritoriul țării. NATO a spus că nu vede niciun semn de atac intenționat asupra teritoriului României.

UPDATE Sporul demografic în Rusia este profund negativ, dar de vină nu este încrederea populației în ceea ce va urma. Și, până la urmă, totul se trage de la căderea URSS - este traducerea, printre rânduri, a unor declarații făcute de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, scrie Digi24.

UPDATE „Aşteptăm cu nerăbdare ca România să deschidă centrul de instruire şi altor aliaţi şi parteneri regionali, în special Ucraina”, a spus Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, care a participat, vineri, la ceremonia dedicată absolvirii primei serii de piloţi români instruiţi în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Borcea, scrie Cotidianul.

UPDATE Instanţe din Rusia au condamnat la pedepse între 10 şi 22 de ani de închisoare cinci inculpaţi în dosare diferite pentru înaltă trădare sau terorism, transmite vineri AFP, preluată de Agerpres.  Agenţia observă că astfel de acuzaţii au devenit frecvente în Rusia în contextul reprimării oricărei opoziţii reale sau presupuse faţă de războiul din Ucraina. Mii de cetăţeni ruşi au fost inculpaţi pentru poziţii critice sau acţiuni disidente, zeci dintre aceştia fiind deja condamnaţi la pedepse mari cu închisoarea.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin încearcă să formeze o coaliție de țări pentru a încerca să poziționeze această alianță ca o alternativă viabilă la NATO, potrivit unui raport al Institutului american pentru studiul războiului (ISW).

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat vineri că Dmitri Bulgakov, fost ministru adjunct al apărării, a fost arestat şi acuzat de corupţie, relatează Reuters, care citează agenţiile de presă ruse. FSB spune că a fost demarată o anchetă pentru a stabili faptele presupusei „activităţi ilegale” a lui Dmitri Bulgakov, notează News.ro. Potrivit RIA, acesta a fost trimis la un centru de detenţie provizorie din Moscova. Dmitri Bulgakov, în vârstă de 69 de ani, este absolvent al academiilor militare ruseşti şi a deţinut diverse funcţii logistice în armată, potrivit biografiei sale oficiale. El a fost ministru adjunct al apărării până când a fost înlocuit în 2022 şi a primit mai multe distincţii militare şi civile, inclusiv titlul de Erou al Rusiei, cea mai înaltă distincţie a ţării.

UPDATE Uniunea Europeană transferă Ucrainei 1,5 miliarde de euro încasări din activele ruseşti îngheţate, vineri, 26 iulie. Decizia a fost anunțată de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urma discuțiilor și soluțiilor propuse de grupul G7 din luna iunie.

UPDATE Rusul Evgheni Serebriakov, acuzat că ar fi comis atentatul cu mașină-capcană de miercuri, de la Moscova, a declarat în timpul interogatoriului că anul trecut a decis să coopereze cu serviciile speciale ale Ucrainei, le-a contactat prin internet și s-a oferit să ucidă un ofițer al Ministerului Apărării, spun organele de anchetă din Rusia, citate de TASS și Interfax. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a prezentat vineri o înregistrare video de la interogatoriu. Serebriakov a fost extrădat de Turcia și repatriat în Rusia, după ce fugise la Bodrum după comiterea atacului, potrivit Digi24.

UPDATE Mai multe persoane influente au contestat public semnalul băncii centrale ruse că este probabil să majoreze ratele dobânzilor vineri. Rata cheie a dobânzii a Rusiei este deja de 16%. Analiștii chestionați de Reuters se așteptau ca banca centrală să crească vineri după-amiază rata la 18% - cel mai mare din aprilie 2022, când a atins 20% pe fondul turbulențelor economice ca urmare a invaziei Ucrainei.

UPDATE Unii analişti susţin că, dacă Donald Trump va fi reales, el va întrerupe ajutorul pentru Ucraina, îi va ceda teritoriul şi va trata direct cu Vladimir Putin pentru a impune o „pace" ruşinoasă asupra ţării, dar nu există nicio dovadă că o astfel de capitulare va face parte din politica preşedintelui Trump şi sunt chiar multe dovezi contrare, se arată într-un articol publicat în The Wall Street Journal de către Mike Pompeo şi David J. Urban.

UPDATE Miniştrii de externe ai Chinei şi Rusiei au discutat despre cum „poate fi construită o nouă arhitectură de securitate în Eurasia”, inițiativă a preşedintelui rus Vladimir Putin, ca alternativă la modelul euro-atlantic al NATO, scrie Digi24.

UPDATE SUA s-au lovit de un zid în Ucraina, iar abordarea progresivă a președintelui Joe Biden nu a funcționat. În schimb, aceasta a condus la un război de uzură lung și tragic. Acum un expert american, profesorul Jakub Grygiel de la Universitatea Catolică din Washington vine cu soluția terminării războiului lui Putin. El crede că găselnița este ca SUA și aliații săi să crească rapid capacitatea militară a Ucrainei și să elimine toate restricțiile privind folosirea armelor pe teritoriul Rusiei.Profesorul susține că cea mai realistă șansă de pace va veni dacă trupele ucrainene vor lansa o contraofensivă decisivă, care va trimite forțele ruse înapoi peste liniile de dinainte de 2022, potrivit Foreign Affairs. Un război lung de uzură se va încheia cel mai probabil cu prăbușirea Ucrainei. Kievul nu are destui soldați ca să apere întreaga linie a frontului ani de zile de acum înainte, notează Digi24.

UPDATE Kremlinul este îngrijorat de creșterea numărului de infracțiuni violente comise de soldații care s-au întors în Rusia după ce au luptat în Ucraina, potrivit unui nou raport al site-ului rus independent de știri Meduza citat de The DailyDigest/MSN.

UPDATE După începerea invaziei trupelor armatei Kremlinului din Ucraina în urmă cu peste 880 de zile, Moscova a pierdut aproape în totalitate piața de energie din Occident, care îi aducea miliarde de euro. Ulterior, Putin a pivotat spre Asia, unde și-a ales ca principali parteneri, China și India. Însă acum se constată că președintele rus a mizat prost pentru aceste afaceri, companiile se confruntă cu un fenomen care lovește Rusia. Problemele cu tranzacțiile, care s-au blocat sau au întârzieri mari, iar un expert spune că fără ”plăți normale” pentru mărfuri, asta ”va însemna moartea pentru țara noastră”. În plus, Rusia este într-o mare dilemă legată de surplusul uriaș de miliarde de dolari - dar în rupii, moneda Indiei - care nu pot fi folosite și sunt blocate la New Delhi, potrivit Bloomberg, citat de Ziare.com.

UPDATE Rusia a atacat peste noapte cu drone instalații energetice ucrainene din două regiuni, ceea ce a dus la întreruperea furnizării de electricitate, a anunțat, vineri, operatorul rețelei naționale de energie din Ucraina. Cu toate acestea, alimentarea cu energie electrică a fost deja restabilită pentru majoritatea consumatorilor din regiunile nordice Cernihiv și Jîtomîr, a precizat Ukrenergo.

UPDATE Mai multe explozii au fost auzite, în timpul nopții de joi spre vineri, în zona aerodromului Sakî din Crimeea, potrivit informațiilor de pe un canal de Telegram, citate de presa ucraineană. Un incendiu a izbucnit în urma exploziilor. Autoritățile instalate de Rusia în Sevastopol au raportat un val de atacuri cu drone ucrainene. Un atac cu drone a fost lansat și de Rusia în regiunea ucraineană Cernihiv, unde o pensiune a fost lovită, scrie Libertatea.

UPDATE Dronele Shahed, lansate de Rusia în timpul nopții de joi spre vineri, au lovit o instalație de infrastructură și o pensiune din Nizhyn, regiunea Cernihiv, o persoană fiind rănită, relatează Ukrainska Pravda, citând autoritățile locale. În timpul nopții, armata a înregistrat mișcarea dronelor de atac rusești din nord-estul și sudul țării. Alerta de raid aerian a durat aproximativ patru ore.

UPDATE Slovacia și Ungaria fac presiuni tot mai mari după ce săptămâna trecută au anunțat că nu mai primesc petrol de la Lukoil prin Ucraina, din cauză că Kievul a inclus compania rusă pe o listă de sancțiuni. Comisia Europeană a solicitat mai multe informații în această dispută, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters.

UPDATE Pentagonul a găsit alte erori, în valoare de 2 miliarde de dolari, în calculele sale privind muniția, rachetele și alte echipamente trimise Ucrainei, crescând totalul materialelor militare evaluate necorespunzător la 8,2 miliarde de dolari, potrivit unui raport al guvernului american citat de Reuters. Departamentul american al Apărării a avut probleme în a evalua corect echipamentele de război trimise Ucrainei din cauza definițiilor contabile neclare, se arată într-un nou raport al Government Accountability Office (GAO).

UPDATE Apărarea ucraineană a doborât 20 dintre cele 22 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii, au raportat reprezentanții Forţelor aeriene. Ucrainenii nu au reuşit să doboare o rachetă balistică Iskander-M. Rusia ar fi lansat racheta şi dronele din diferite locaţii în cursul nopţii, inclusiv din regiunile Rostov şi Kursk din Rusia, precum şi din Capul Chauda din Crimeea ocupată, scrie Mediafax.

UPDATE Sute de soldați ucraineni sunt aproape încercuiți undeva în afara localității Prohres din estul Ucrainei. Este încă un moment dificil pentru Ucraina, în ceea ce pare a fi în prezent cel mai vulnerabil sector al frontului, scrie Forbes.

UPDATE NATO a anunțat joi că nu există indicii că resturile de drone rusești găsite în România sunt dovada unui atac intenționat asupra teritoriului Alianței. Cu toate acestea, NATO atrage atenția asupra acțiunilor „iresponsabile și potențial periculoase”, scrie Gândul.

UPDATE Rusia a pierdut 572.300 de militari în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat vineri Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Acest număr include 950 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8 320 de tancuri, 16 050 de vehicule blindate de luptă, 21 414 vehicule şi rezervoare de combustibil, 15 840 de sisteme de artilerie, 1 125 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 904 sisteme de apărare aeriană, 363 de avioane, 326 de elicoptere, 12 683 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin, scrie Mediafax.

UPDATE Vicepremierul Poloniei, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat că Ucraina nu poate fi admisă în Uniunea Europeană până când Varșovia și Kievul nu vor rezolva problema masacrului din Volînia, o dispută istorică cu care se confruntă ambele țări de zeci de ani, scrie HotNews.

UPDATE Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că, în timpul discuțiilor cu omologul chinez Wang Yi la Guangzhou, a primit un semnal clar că China nu caută "soluţii temporare", ci mai degrabă o soluție strategică şi pe termen lung la problema războiului dintre Rusia şi Ucraina, scrie Mediafax.

UPDATE Consilierul prezidențial rus, Nikolai Patrușev, a declarat joi, că Statele Unite intenționează să stabilească centre logistice în țările cu ieșire la Marea Neagră pentru a accelera furnizarea de arme către Ucraina și pentru a desfășura acolo arme moderne cu rază lungă de acțiune, scrie Digi24.

UPDATE NATO a reacționat după ce joi au fost găsite resturi de dronă rusească pe teritoriul românesc. Alianța a spus că nu vede niciun semn de atac intenționat asupra teritoriului României, după ce trupele Moscovei au lansat peste noapte 38 de drone cu rază lungă în Ucraina, potrivit Reuters.

UPDATE Un cetățean german care urmează să fie executat în Belarus a cerut în direct la televiziunea de stat grațierea din partea președintelui Alexandr Lukașenko joi, 25 iulie. Neamțul a fost condamnat la moarte pentru spionaj pentru Ucraina, dar și pentru instalarea unei bombe pe o cale ferată.

UPDATE Armata ucraineană a obligat forțele ruse să se retragă de pe malul vestic al fluviului Nipru, din Herson, la toamna anului 2022. Armata rusă continuă să ocupe malul estic al fluviului și să pregătească operațiuni ofensive. Lucrările de fortificare au costat aproape 50 de milioane de dolari.

UPDATE Generalul Oleksandr Pivnenko, comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei, crede că Rusia nu-și va putea susține operațiunile ofensive pentru multă vreme. Capacitățile militare ale Moscovei sunt limitate, iar în multe sectoare ale frontului atacurile nu pot fi susținute. El a acordat un interviu agenției de știri Ukrinform.

UPDATE Generalul Oleksandr Pivnenko susține că Ucraina va trebuie să acorde atenție pregătirii propriilor rezerve și a armamentului. Kievul trebuie să-și planifice operațiunile militare cu un pas înaintea Rusiei pentru a face față altor acțiuni.

UPDATE Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut, din Hong Kong, măsuri împotriva celor care ocolesc sancțiunile impuse Rusiei. El a făcut aceste declarații în contextul în care mai multe firme chineze sunt acuzate că participă la efortul de război rus. Statele occidentale au propus o serie de măsuri împotriva entităților cu ajutorul cărora Moscova evită sancţiunile. Uniunea Europeană a sancționat 19 companii chineze.

UPDATE Poliția ucraineană a anunțat că a operat o primă arestare în cazul asasinării controversatei politiciene Irina Farion. Anunțul a fost făcut de preşedintele Volodimir Zelenski, transmite dpa. Irina Farion a fost o deputată ultranaționalistă şi profesoară universitară cunoscută pentru retorica sa antirusă. Ea a fost împușcată în cap vineri în locuinţa sa din Lvov și a murit la spital.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 883: Alertă NATO, drone în România și sat capturat! Kievul și Moscova își aruncă replici despre pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 882: Atac masiv, alertă în România și atentat la Moscova! China: Kievul e gata de negocieri cu Rusia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 968: Alertă în România și risc pentru Moldova! Zelenski alertează despre primul pas către război mondial

18 octombrie 2024, ora 10:15

Generalul Alexandru Grumaz avertizează asupra riscurilor care exista pentru Republica Moldova și pentru România în următoarea perioadă. Într-o analiză pentru „Adevărul”, generalul arată că ocuparea Ucrainei de către Rusia ar pune într-o situație complicată România. Între timp, a fost RO-alert în țara vecină, autoritățile de la București avertizând populația din județul Constanța despre pericol, după ce o dronă a Rusiei a întrat în spațiul aerian al României.

Volodimir Zelenski a declarat că o invitație oficială de a adera la NATO este „singura modalitate” prin care Ucraina poate supraviețui invaziei Rusiei și a menționat la Bruxelles că „ori ne alăturăm NATO, ori vom avea arme nucleare”.  Mai mult, Zelenski a afirmat că implicarea Coreei de Nord în sprijinul acordat Rusiei în războiul împotriva Ucrainei ar putea reprezenta „primul pas către un război mondial”.

UPDATE „Un scenariu de amenințare pentru NATO, implicit pentru România, este că Rusia ar putea să ocupe rapid teritorii importante din țările baltice, în caz că va ocupa mai întâi Ucraina. Și teama cea mare ar fi că rușii ar ocupa atât de rapid aceste teritorii încât occidentul nu ar avea timp să reacționeze. Înfrângerea Ucrainei ar fi clar cel mai mare pericol pentru România și Republica Moldova. În schimb, nu cred că Republica Moldova va fi invadată. Mai degrabă, rușii vor căuta prin metodele cunoscute să pună mâna pe Moldova, fără a recurge la invadarea ei”, a declarat generalul român Alexandru Grumaz.

UPDATE Pe parcursul lunii septembrie, trupele ruse au atacat regiunea Herson cu drone de peste 2.700 de ori, iar de la începutul lunii octombrie, de încă aproximativ 1.500 de ori, relatează Ukrinform, notează Mediafax.

UPDATE Statele Unite au anunţat sancţiuni care vizează două companii chineze legate de producţia de drone folosite de Rusia în războiul său din Ucraina, relatează Agerpres, care citează AFP. Acestea sunt primele sancţiuni americane împotriva unor entităţi chineze „care dezvoltă şi produc direct sisteme complete de arme în parteneriat cu companii ruseşti”, a declarat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat. Aceste decizii privesc în total trei companii – două în China şi una în Rusia – şi un cetăţean rus, pentru implicarea lor în dezvoltarea şi fabricarea unei drone de atac cu rază lungă de acţiune. Drona în cauză este proiectată de experţi cu sediul în China şi fabricată în uzine chineze, în colaborare cu companii ruseşti de apărare, a precizat Departamentul Trezoreriei.

UPDATE Preşedintele României, Klaus Iohannis, a pledat, în cadrul Consiliului European, pentru un mesaj ferm din partea UE de susţinere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, relatează Agerpres.  

UPDATE Volodimir Zelenski a declarat că o invitaţie oficială de a adera la NATO este „singura modalitate” prin care Ucraina poate supravieţui invaziei Rusiei, în timp ce preşedintele ucrainean a îndemnat aliaţii occidentali să sprijine planul său de a pune capăt războiului. Zelenski a declarat că aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică - prima dintre cele cinci etape ale „planului său de victorie” - este esenţială pentru a-l aduce pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la masa negocierilor. „Nu putem fi foarte puternici fără a avea o invitaţie care ne întăreşte căile diplomatice de a pune capăt războiului”, a declarat el pentru Financial Times. „Acest război se va termina atunci când Putin va fi izolat şi împins de alţi parteneri spre diplomaţie”, notează Mediafax. 

 

UPDATE Generalul Valeri Zalujnîi, fost comandant-șef al armatei ucrainene și actualul ambasador al Ucrainei la Londra, a declarat este aproape imposibil să se găsească o cale prin care Kievul poate ieși din starea de război „prelungit” cu Rusia, scrie HotNews.

UPDATE Rusia susține că a distrus patru din cele 67 de obuziere autopropulsate Caesar livrate Ucrainei, potrivit unui raport al publicației spaniole de apărare Infodefensa. Aceste obuziere, produse în Franța, sunt considerate bijuteria coroanei artileriei franceze. Ucraina a primit doar 67 de obuziere Caesar, cu o promisiune de 154 în total. Aceste unități de artilerie autopropulsate au fost printre primele sisteme majore furnizate de Occident pe care Ucraina le-a primit după invazia Rusiei în februarie 2022. La doar trei luni de la începerea războiului, Ministerul ucrainean al Apărării a publicat un videoclip în care își arată recunoștința, arătând una dintre unitățile Caesar primite în mișcare și trăgând obuze, evidențiind capacitățile avansate ale acestui obuzier de 155 mm.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi seară că va discuta vineri la Berlin cu președintele american Joe Biden, premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Olaf Scholz despre garanțiile de securitate pentru Ucraina. „Chestiunea-cheie este natura garanțiilor de securitate și despre asta vom discuta mâine”, a declarat el presei, notează HotNews.

UPDATE Joe Biden a sosit joi noapte la Berlin pentru ultima sa vizită oficială în Germania, care care va avea ca obiective principale sprijinul occidental pentru Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, transmite AFP. În timpul vizitei sale de 24 de ore, el se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz și cu liderii Franței și Regatului Unit. Principalele subiecte de pe agendă vor fi Ucraina și Orientul Mijlociu.

UPDATE Marea Britanie a anunțat joi că a impus sancțiuni împotriva a 18 petroliere rusești și a patru nave care transportă gaz natural lichefiat (GNL), fiind cea mai mare serie de sancțiuni aplicate așa-numitei ”flote din umbră”. O analiză Politico și SourceMaterial arată că navele lasă în urmă scurgeri de petrol, traversând coridoare de transport maritim aglomerate.

UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat la întâlnirea cu secretarul general al NATO Mark Rutte că Ucraina merită să devină al 33-lea membru al NATO, argumentând că ar fi greşit din punct de vedere politic ca ţara sa să fie lăsată în afara Alianţei.

 

UPDATE NATO lucrează pentru a aduce Ucraina tot mai aproape de alianță, a declarat joi secretarul general al acesteia, Mark Rutte, adăugând că este esențial ca NATO să continue să ofere țării ajutor militar, potrivit HotNews.

UPDATE Norvegia şi-a majorat sprijinul total pentru sectorul energetic al Ucrainei la 3 miliarde de coroane (aproximativ 274,2 milioane de dolari), ca parte a planului său mai amplu de ajutor, potrivit Ministerului norvegian al Afacerilor Externe. Aceasta include 1,5 miliarde de coroane (117 milioane de dolari) alocate recent pentru pregătirea infrastructurii energetice a Ucrainei pentru iarnă, notează Mediafax.

UPDATE Statele membre ale Alianței Nord Atlantice sunt dispuse să ajute Ucraina, dar nu și să accepte o aderare, în contextul riscului unui război cu Rusia, potrivit unui general român citat de Adevărul. De altfel, o aderare a țării la NATO nu aduce automat un succes al statului față de invadatorul său.

UPDATE Donald Trump l-a învinuit joi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a ajutat la declanşarea războiului ţării sale cu Rusia. Acest comentariu sugerează în continuare că Trump este posibil să schimbe radical politica SUA faţă de Ucraina dacă va câştiga alegerile din 5 noiembrie, notează Reuters.

UPDATE Comandanții forțelor nucleare strategice ale Rusiei vor testa pregătirea de luptă a unităților sale cu baza în orașul Bologoye, a transmis vineri Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă RIA. Exercițiul va implica manevre și desfășurarea lansatoarelor mobile de rachete balistice intercontinentale Yars, a precizat aceasta.

UPDATE Rusia câștigă pe zi ce trece tot mai mult teren în Ucraina, iar frontul stă să cadă, în pofida eroismului apărătorilor ucraineni. Potrivit Reuters, ucrainenii vor evacua Kupiansk, un nord feroviar aflat pe râul Oskil, și oraşul Borova, aflat mai la sud, în apropierea oraşului Izium, un alt centru logistic important. Potrivit sursei citate, guvernatorul regional din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat deja la televiziunea națională ucraineană că evacuarea este obligatorie pentru toți cetățenii.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a declarat joi că nu a fost niciun pericol legat de alerta de drone din judeţul Constanţa. Întrebat dacă există sau nu o lege pentru a fi doborâte dronele, Ciolacu a răspuns: "Dacă o dronă se îndreaptă spre un obiectiv civil sau militar va fi doborâtă. Se vede traiectoria. Nu pot intra în toate detaliile, s-a ştiut şi în seara asta, din momentul în care a intrat în apele teritoriale române sau s-a presupus acest lucru a fost timp de alarmă şi de ridicare a avioanelor F-16 şi F-18. Lucrurile sunt sub control. Acele drone care cad foarte aproape de malul Dunării de obicei sunt lovite de antiaeriana ucraineană".

UPDATE Ministerul Apărării NNaţionale din România a informat că joi, în jurul orei 17,00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. "Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior Poliţia Aeriană sub comandă naţională. Ca urmare a evoluţiei ţintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea. Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19,00, în zona localităţii Eforie Nord, evoluând ulterior în direcţia Topraisar", a precizat MApN, într-un comunicat transmis Agerpres.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 966: Alerta pentru Moldova, oraș evacuat și atac masiv! Planul victoriei are 5 puncte și 3 anexe secrete
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Seamănă minciuni și seceră voturi: Despre sperietorile campaniei electorale - de la 17:45, la „Moldova Gândește LIVE”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Târg de caritate la Bubuieci: Mai mulți elevi au gătit pentru a ajuta doi copii grav bolnavi
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.