Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

Vreau în Europa

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

25 iulie 2024, ora 22:57

„Vreau în Europa” este campania pe care o lansează, astăzi, TV8. În cadrul acestui proiect, reporterii noștri vizitează mai multe țări, membre ale Uniunii Europene, ca să aducă în casele Dumneavoastră reportaje despre cum e să fii parte a celei mai prospere uniuni politice din lume. Vom vorbi despre fonduri europene, mediu de afaceri, protecție socială, dar și cum s-a schimbat calitatea vieții în statele ce au aderat la comunitate în ultimii 20 de ani. Proiectul vine să confirme valorile ce au stat la originea TV8. Suntem promotori ai principiilor democrației, inclusiv libertatea de exprimare, ce stau la baza Uniunii Europene. 

Începem campania cu vecinii. O localitate, aflată la 30 de kilometri de București, este campioană la accesarea fondurilor europene. Datorită acestor proiecte, în doar 12 ani, comuna Brănești s-a schimbat la față atât de mult încât tinerii nu mai vor să plece în capitală. Comuna are patru licee, dotate cu echipament de ultimă generație, companii de talie internațională, dar și o infrastructură fără noroi, așa cum îi stă bine unei localități europene. 

Deși se află într-o comună, acest liceu pare unul pe care ne-am obișnuit să-l vedem în filmele americane moderne. Fiecare clasă este dotată cu tablă electronică performantă, sistem de supraveghere video, aparate de aer condiționat și bănci inteligente pentru experimentele la orele de fizică. Este liceul tehnologic „Cezar Nicolau” din Brănești, o comună care se află la aproape 30 de kilometri de București și care a reușit să câștige cele mai multe fonduri europene ajunse în localitățile rurale din România. Iar tot ce vedeți în imagini, inclusiv cantina, sera și sala de sport, au fost construite exclusiv din bani europeni, aproape 3,5 milioane de euro. 

„Orarul lecțiilor este afișat la intrarea în liceu și nu este unul pe hârtie, așa cum ne-am obișnuit, ci pe două ecrane mari. Tot aici este afișat și meniul, adică micul dejun, prânzul și cina”. 

Este o instituție publică de învățământ, care se poate lăuda și cu cele mai performante laboratoare de mecanică auto din România. 

„Aici este atelierul pentru mecanici auto unde pe fonduri europene a fost procurat un autoturism test pentru ei. Unde profesorul poate simula anumite erori ale autoturismului, iar elevii trebuie să identifice de unde vine problema pentru a fi rezolvată. Autoturismul nu este pentru mers pe stradă, dar strict pentru atelierul acesta. Simulator auto, avem și o secțiune dintr-un motor al unei mașini, cutie de viteză, ca elevii să înțeleagă exact cum funcționează o mașină și componentele acestora”. 

Iar liceul nu este singura mândrie a localnicilor din comuna Brănești de peste Prut. La câțiva kilometri, se află Grădina Botanică din localitate sau cum i se spune oficial- Parcul Dendrologic. Acesta se află în curtea Colegiului Silvic „Theodor Pietraru”, înființat încă acum 130 de ani. Este prima instituție de învățământ cu profil silvic din România. 

Parcul amenajat în stil baroc și care cuprinde sute de specii de arbori și arbuști a fost reabilitat, la fel ca și liceul pe care vi l-am arătat mai sus, din fondurile oferite de UE. Astfel, acesta a devenit un spațiu didactic ideal pentru cei care au ales o specialitate în silvicultură. 

„Am încercat să realizăm zone de vegetație pe zone climatice. De luncă, cu specii de luncă, specii de câmpie, specii de deal, specii de munte. Într-o oarecare măsură condițiile climatice sunt destul de vitrege. Și o zonă de specii lemnoase exotice. Pe care încercăm din răsputeri să le menținem”, a declarat inginer silvic, Aristița Leca.

Elevii desfășoară o bună parte din ore în aer liber, iar copacii uscați prind o nouă viață, devenind sculpturi, care înfrumusețează Parcul Dendrologic. 

Și localnicii mai au un motiv de mândrie- economiile foarte mari la plata facturilor. După ce autoritățile locale au câștigat un nou fond european, toate clădirile publice au fost dotate cu panouri fotovoltaice, iar a redus consumul de curent electric cu cel puțin 80 la sută. 

„Acesta este un dimer, care ne permite în funcție de luminozitatea de afară se poate regla. El poate să stea și pe auto, are un buton aici. Astfel putem economisi energia electrică”. 

„Am instalat undeva la 520 de kilowați putere pe toate clădirile primăriei, ceea ce ne permite să economisim mulți bani din economia de curent electric. Fără aceste fonduri europene, în niciun caz, nu reușeam să reabilităm și să aducem la standarde moderne procesul educațional din localitate”, a declarat city managerul al comunei Brănești, Andrei Ciozvarda.

Astfel, banii economisiți pe consumul de energie sunt cheltuiți pe alte proiecte. 

„Această stație de pompieri a fost construită aici acum șapte ani. Până atunci salvatorii veneau tocmai de la București, aproximativ 15 kilometri distanță. Dar din cauza traficului, până se intervenea, putea să dureze aproximativ jumătate de oră”.

Acum timpul de intervenție a echipelor de salvare s-a redus de două ori, inclusiv pentru satele mai îndepărtate. Tot din banii economisiți de primărie, în comună s-a ridicat o policlinică modernă, care urmează să fie deschisă în aproximativ un an. 

„Sunt mulți pacienți pe aici prin comună și trebuia să te duci prin oraș. Acolo nu-ți venea întotdeauna rândul și mai făceai drum încă odată. E și frumos, aranjat peste tot. Chiar îți place așa să mergi pe stradă. S-a schimbat mult. Toate străzile erau niște noroaie înainte. Acum toate sunt pavate, chiar și din părțile mărginoase ale comunei”. 

Tot din bani europeni s-au renovat și 15 străzi, astfel că oamenii au uitat de drumurile pline de noroi. Există la primărie și un funcționar responsabil de implementarea proiectelor europene în comuna Brănești, numit city manager. Acesta recunoaște că, fără fonduri din partea UE, toate lucrările ar fi durat ani de zile. Deși condițiile impuse de europeni sunt stricte, Andrei Ciozvarda spune că efortul a meritat. A reușit să aducă până acum în localitate, împreună cu echipa de la primărie, zeci de proiecte extrem de utile pentru localnici, inclusiv suplinirea bugetului local. Acum acesta este de maximum 10 de milioane de euro, când doar renovarea unui liceu a costat 3,5 milioane de euro. 

„Avem cheltuieli foarte mari pe partea de întreținere, școli, că avem și noi contribuția noastră acolo pe lângă ministerul Educației. De obicei, reușim să ducem undeva la 3 - 10 milioane de lei pentru dezvoltare. Asta înseamnă vreo două milioane de euro, care nu înseamnă așa de mulți bani. De aceea ne ducem spre fonduri europene ca să mărim bugetul pentru partea de investiții și asta s-a văzut din schimbarea la față a localității”, a declarat city managerul al comunei Brănești, Andrei Ciozvarda.

Dezvoltarea localității rurale i-a convins și pe tineri să rămână să muncească acasă. Este și cazul lui Grigore, care își câștigă existența vânzând fructe și legume la piața din comună. 

„Acum zece ani aici nu era decât o simplă platformă. Acum avem magazine, tarabe, adăpost, curent electric, toaletă. Tot ceea ce ne lipsea”. 

Iar Cristi Cozmi a ales să devină profesor de educația fizică la o școală din comună și are propria sală de sport în Brănești.

„Bunicii mei au fost de aici din zonă și mi-am dorit să facem cât mai multe lucruri pe acest domeniu. - Ce funcție ai la școală? - Profesor de sport, iar acum cu această grupă de copii de 6 – 10 ani.”, a declarat profesor de sport și antreprenor, Cristi Cosmin.

Comuna Brănești, care are în componența sa patru sate, numără aproximativ 30 de mii de locuitori. În ultimii 12 ani, aceasta a reușit să acceseze direct fonduri europene de peste 10 milioane de euro. 

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.