Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova

missing
15 iulie 2024, ora 09:03

Un fost jurnalist onest, premiat pentru activitatea sa, un lider al mișcării de renaștere națională și un om de afaceri, fac la greu propagandă în interesul Rusiei. Sunt foarte activi pe rețelele sociale, atacând parcursul european al RM, iar această activitate le-a adus unora prosperitate personală. 

Din solda lui Plahotniuc, la Dodon și Șor

Gabriel Călin este unul dintre cei mai activi și loiali bloggeri pro-ruși ai momentului. Începând cu toamna lui 2022, Gabriel Călin a promovat protestele organizate de Partidul Șor și pe liderii acestui partid. În aceeași perioadă, el a devenit deosebit de activ pe canalul său de TikTok, pe care adună sute de mii de vizualizări. Pe canalele sale de TikTok, Telegram și Youtube, Călin distribuie falsuri și narative ale propagandei ruse.

Canalul său de Youtube a devenit locul de întâlnire al acoliților lui Ilan Șor și al multor politicieni și activiști pro-ruși. Într-un interviu recent, Călin recunoaște că îi promovează pe Ilan Șor și Igor Dodon. „Pe Șor l-am atacat des. Acum nu îl mai atac, îi distribui postările și le voi distribui – și a lui, Șor și a lui Dodon. Ale tuturor”, a declarat Gabriel Călin.

La unison cu exponenții propagandei ruse, Călin spune că Republica Moldova este un stat aservit SUA și UE, iar Maia Sandu și partidul de guvernare sunt doar niște marionete în mâinile lor. Într-o emisiune din ianuarie 2023, moderată de Alexei Lungu, președintele Partidului Șansă, și la care a participat Diana Șoșoacă, deputata română cunoscută pentru mesajul său pro-rus, Călin afirma: „În Republica Moldova, la etapa actuală, majoritatea funcțiilor sunt deținute de descendenții acestui fond (nr. Soros). Ori este vorba despre președintele țării, premierul, președintele Parlamentului, șeful SIS - toți oamenii aceștia vin de la Soros. Oare această politică, destul de periculoasă pentru Republica Moldova, este impusă de internaționala asta?”.

Într-un video de pe 4 decembrie 2023, care a strâns peste 116.000 de vizualizări, Călin îi speria pe moldoveni că Rusia va introduce vize și embargou produselor moldovenești. Motivul, spune acesta, sunt acțiunile neprietenoase la adresa Rusiei. „Săptămâna trecută, Rusia a aplicat embargou merelor moldovenești. Acesta a fost un răspuns la acțiunile neprietenoase din partea Republicii Moldova, cred că este clar tuturor. Trebuie să menționăm că mai departe va fi și mai rău. Cel mai probabil, într-un viitor apropiat, noi vom rămâne și fără exportul vinurilor în Rusia. Și, cel mai probabil, va fi introdus regimul de vize”, îi speria acesta pe moldoveni. 

Acesta este un narativ distribuit la scară largă de propaganda rusească.

La Moscova la sfat 

Legătura dintre Gabriel Călin și proiectele politice ale lui Ilan Șor este una directă. Bloggerul a participat, la finele lunii aprilie, la evenimentul de lansare la Moscova a așa-zisului Bloc „Victoria”. 

Trei zile mai târziu, la Moscova, a fost lansată și organizația „Evrazia”, care își propune oficial să promoveze interesele Rusiei în spațiul ex-sovietic, dar în realitate este un robinet de finanțarea proiectelor lui Șor din Moldova. 

Până în prezent, această organizație se laudă că a dus zeci de tineri din Republica Moldova la Moscova și le-a oferit granturi. Tot prin intermediul organizației „Evrazia”, bașcanatul Găgăuziei intenționa să ofere adaosuri la salarii și pensii, promise anterior de Evghenia Guțul.

La evenimentul de lansare a organizației „Evrazia”, au participat Evghenia Guțul și Vladimir Voronin (prin Skype), dar și Gabriel Călin, care a ținut și un discurs.

În slujba lui Plahotniuc

Propagandist de faimă proastă astăzi, Gabriel Călin a fost la începuturile carierei sale un jurnalist respectat. A activat la TV7 și Jurnal TV. 

Începând cu 2012, a intrat în solda oligarhului Vlad Plahotniuc. „Da! Am fost parte a aceste mașini (nr. de propagandă). Eu niciodată nu am făcut parte din echipa lui Plahotniuc. Eu am lucrat cu ei, eu pe toți îi cunosc, noi ne întâlneam câteodată, noi ne sfătuiam câteodată, dar eu niciodată nu luam vreo decizie”, a declara Călin într-un interviu recent.

Cei pe care astăzi Călin îi promovează și îi invită în live-urile sale au fost anterior subiecții investigațiilor și criticilor de pe site-urile pe care le administra. Se întâmpla în perioada 2015-2017, pe când Călin era parte a mașinăriei de propagandă a oligarhului Vlad Plahotniuc. El administra pe atunci mai multe portaluri de știri, cum ar fi Moldova24.info, Today.md, livenews.md și după spusele sale, era chiar unul dintre favoriții oligarhului fugar. „Eu nu eram membru al staff-ului. Da! Poate eu eram unul dintre favoriții lui. Eu simțeam asta”, a spus bloggerul.

Călin și site-urile sale au fost folosite de Plahotniuc în campanii de intimidare și de denigrare a oponenților politici ai acestuia. Unul dintre aceste portaluri a publicat sex-tape-ul în care a fost implicat fostul prim-ministru Vlad Filat. Călin spune că linșajul mediatic îi oferea satisfacție. „Eu primeam satisfacție de la faptul că de la ceea ce făceam eu politicienilor le era rău. Nu contează cine. Și până azi. Da! Eu sunt un sadist terminat”, spune Călin cu o sinceritate debordantă.

În 2017 Călin dispare brusc din viața publică. Sursele Cutiei Negre afirmă că fuga lui din Moldova a fost provocată de neînțelegeri legate de modul în care a cheltuit sume considerabile de bani primite de la Plahotniuc și Șor. S-a refugiat în SUA, unde a lucrat șofer de TIR. În noiembrie 2018, acesta este protagonistul unui accident teribil în Statele Unite. Reușește să scape nevătămat. Revine în țară, iar după fuga lui Plahotniuc reapare în spațiul public, de data această prestând în interesul lui Ilan Șor. 

Vilă și apartament de lux

Deși nu are un loc de muncă oficial sau o afacere profitabilă, în ultimii ani Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Și-a cumpărat un apartament de 93 de metri patrați în unul dintre cele mai luxoase blocuri din Chișinău. Prețul minim pentru un apartament cu două odăi în acest complex locativ este de 200.000 de euro. 

Gabriel Călin și-a construit de curând și o casă de vacanță pe un teren de 5 ari într-o locație pitorească de pe malul lacului Sălaș, din apropiere de localitatea Gura Bîcului. Din imaginile filmate cu drona, surprindem o casă din lemn, terasa la care acesta filmează o bună parte dintre interviurile sale și o altă construcție care pare a fi o saună. Bloggerul lui Șor a cumpărat terenul în 2020, dar casa și celelalte construcții încă nu au fost înregistrate la Cadastru. 

Gabriel Călin a fost surprins de mai multe ori prin oraș la volanul unui Volvo XC60. Prețul acestei mașini, la mâna a doua, pornește de la 30.000 de euro. 

Am încercat mai multe zile la rând să îl contactăm pe Gabriel Călin pentru a-l întreba din ce bani a procurat toate aceste bunuri. Asta în condițiile în care nu are un loc de muncă de bază, iar companiile în care este acționar nu declară activitate economică de mai mulți ani. Călin ne-a tot amânat de la o zi la alta.

După ce a aflat însă că am fost să îi filmăm vila, a răbufnit pe canalul său de TikTok. „Acum reiese că, despre oricine nu e de acord cu poziția partidului pe care voi îl pupați zi de zi într-un loc, trebuie să faceți investigații? Vă place să faceți parte din scenarii de genul acesta? Băi, câcăcioșilor și fricoșilor! Voi ați ajuns să vă temeți de oameni de rând ca mine?”, s-a dezlănțuit acesta pe pagina sa de TikTok.  

Serghei Banari – Echidistant, dar cu Rusia

Un invitat frecvent în live-urile lui Gabriel Călin este Serghei Banari. Puțin cunoscut opiniei publice, Serghei Banari este un adevărat star de TikTok și apostol al propagandei rusești. Oficial, se prezintă ca politolog, economist și om de afaceri și neagă că ar avea ceva în comun cu propaganda rusă. „Eu sunt expert, nu i-au apărarea niciunei părți. De ce pe mine mă urăsc în egală măsură rușii și ucrainenii? Pentru că nimănui nu-i place o părere echidistantă. Cum îmi e greață de propaganda pro-rusă, tot așa îmi e greață de propaganda Occidentală. Voi nu puteți să mă acuzați pe mine de lipsă de obiectivitate. Pur și simplu nu puteți”, a declarat Banari pentru Cutia Neagră Plus.

Analiza noastră arată, însă, că mesajele transmise de acesta pe TikTok seamănă izbitor de mult cu retorica folosită la Moscova. 

Pe moldoveni îi numește frecvent „papuasî”. „Eu consider că noi suntem o națiune proastă și degradată. Iar eu, din păcate, sunt parte a acesteia. Nouă ne plac lozincile, când auzim cifre, ne doare capul”, a spus acesta într-un live pe TikTok.

Întrebat de ce îi numește așa, Banari ne-a spus că „“Papuasî” - vin de la oameni care locuiesc în colonii. Noi suntem o colonie. Noi ne numim o țară independentă și suverană, dar noi nu suntem nici independenți, nici suverani și nici nu suntem un stat. Noi suntem o țară cu mici elemente ale unei formațiuni politico-statale. Asta trebuie să înțelegem. De asta noi suntem papuași. Deoarece cuvântul oricărui om din afară, aici este privit ca dorința lui Dumnezeu”.    

În 2021, a vrut chiar să demonstreze în practică cât de „papuași” sunt moldovenii. Îmbrăcat în Moș Crăciun, Serghei Banari a aruncat în mulțimea adunată în fața unuia dintre magazinele sale de bijuterii aproximativ 1 kilogram de accesorii de aur și argint. Oamenii adunați acolo s-au călcat în picioare în lupta pentru a prinde o bijuterie gratuită. 

Narative la indigo cu cele ale propagandei rusești

În opinia sa, politicienii moldoveni sunt niște marionete, care nu sunt în stare să conducă Republica Moldova. Acesta folosește o retorică frecvent întâlnită în propaganda rusă și anume că toate deciziile se iau oriunde în altă parte, decât la Chișinău. „Acești papuași se adună – care sunt pentru Dodon, care sunt pentru Sandu. Băieți! Voi chiar nu înțelegeți că ei au înțelegeri asupra tuturor acțiunilor? Voi chiar nu înțelegeți că în spatele lor stau ambasadorii SUA și Marii Britanii, la comanda cărora ei (nr. Sandu și Dodon) fac flotări și așezări?”, spune Banari într-un video.

În unul din live-urile de pe canalul de TikTok al lui Gabriel Călin, la care a participat și politicianul Renato Usatîi, Serghei Banari propunea limitarea drepturilor moldovenilor din diasporă. „Eu nu înțeleg de ce o persoană care a fugit (nr. a emigrat) de greutăți și își rezolvă exclusiv problemele personale, mă pune pe mine într-o situație în care nu am de ales - să plătesc impozite care vor fi împărțite între sute de mii de oameni care îmi sunt străini”, s-a arătat total indignat acesta.  

Un mesaj asemănător a avut în 2020 și Igor Dodon.

În cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune GRT TV, moderată de Nina Dimoglo, Banari declara că Occidentul jefuiește Republica Moldova cu miliarde de dolari anual. „Eu și colegii mei am făcut niște calcule și am ajuns la concluzia că pagubele anuale pe care așa-zisul “Occident civilizat” le produce Republicii Moldova, sunt între 15 și 25 de miliarde de dolari anual”, a declarat Banari în cadrul emisiunii.    

Despre războiul din Ucraina, Banari promovează aceleași narative ale propagandei rusești, din care reiese că vinovat este, de fapt, Occidentul. „Acum cică Ucraina apără întreaga omenire. Voi sunteți debili? Ei (nr. ucrainenii) nici măcar pe ei nu se pot apăra. La moment, Ucraina este folosită ca instrument în mâinile anglo-saxonilor pentru pregătirea împărțirii lumii și încearcă să-i folosească pentru a produce pagube rușilor, pentru a le slăbi pozițiile de negociere. Acest război a fost provocat de către Occident. Există dovezi clare. Eu nu îi apăr pe ruși. 24 februarie este o lecție la acele greșeli pe care rușii le-au făcut în 2014, când au permis o lovitură de stat la granițele lor. Este greșeala lor (nr. a rușilor), dar ei o repară”, crede Banari.  

Tot el mai adaugă că ucrainenii poartă singuri răspunderea pentru ceea ce se întâmplă acum în țara vecină. „Mie de Ucraina nu îmi este milă, ea singură s-a adus în această situație. Dar mie îmi este milă de fiecare ucrainean, de fiecare copil ucrainean, de fiecare femeie ucraineancă și de fiecare băiat ucrainean mort. Pentru că are loc distrugerea viitorului Ucrainei. Dar de Ucraina nu îmi este milă? Deoarece timp de 31 de ani Ucraina a folosit regiunea separatistă din Tiraspol în calitate de centru de contrabandă. Și lor le era tot una de integritatea teritorială a țării mele”, a declarat Banari pentru Cutia Neagră Plus.   

„Am pierdut o țară imensă”

Banari consideră că destrămarea Uniunii Sovietice este o tragedie, iar Stalin, Putin și Lukașenko sunt modele de politicieni, care au avut curajul să se opună Occidentului colectiv și degradant. „Noi am pierdut o țară imensă, o putere mondială - Uniunea Sovietică. Au pierdut-o de fapt încă bunicii și părinții noștri, începând cu martie 1953 (nr. moartea lui Stalin) și s-a terminat, după cum ne aducem aminte, pe 8 decembrie 1991 (nr. destrămarea Uniunii Sovietice). După 1991, pentru cei care au probleme cu memoria, eu vă aduc aminte că au fost jefuite toate (nr. fostele republici unionale) la fel. Și toate aceste foste republici sovietice semănau între ele pentru că erau coloniile Occidentului”, crede Banari.   

Totuși, Banari neagă că ar fi un nostalgic după comunism și URSS. „Eu niciodată nu am fost nostalgic după Uniunea Sovietică. Ați făcut o analiză foarte proastă. Eu mereu am spus că a fost o țară imensă care și-a încetat existența pe 5 martie 1953. Să nu regreți destrămarea unei țări imense, care unea câteva sute de popoare, poate doar un idiot. Dar să-și dorească refacerea URSS, poate doar un om bolnav. Asta nu este nostalgie, asta este un fapt”, s-a apărat acesta.

S-a lăsat de politică pentru a face bijuterii

TikTokerul Serghei Banari își câștigă însă existența dintr-o afacere de lux. El deține o fabrică de bijuterii la Bălți și mai multe magazine de bijuterii în Chișinău și Bălți. Într-un reportaj NordNews, Banari se laudă că la fabrica sa se folosește cea mai înaltă tehnologie și se produc bijuterii pentru branduri internaționale. „Am dezvoltat propria noastră tehnologie de rafinare. Adică, curățarea aurului vechi de toate impuritățile străine. Noi realizăm toate bijuteriile din fabrica „Milenium”, doar din aur pur – 999,9, pentru a obține proba necesară a liderului mondial Legor, o companie italiană”, declara Banari pentru Nordnews.

Banari are o experiență politică mai veche. Între 2007 și 2011 a fost consilier municipal la Bălți din partea PSD. A fost organizator al mai multor manifestații anti-PCRM, partidul de guvernare de atunci. Spre exemplu, în noiembrie 2008 Banari a organizat un protest prin care susținea postului de televiziune PRO TV Chişinău.

În septembrie 2008 pleacă din Partidul Social-Democrat, iar la începutul lui 2009 îl găsim deja unul dintre liderii organizației ”Prietenii Rusiei în Moldova”, condusă de fostul prim-ministru Vasile Tarlev. În 2011, îl găsim deja pe Banari în calitate de specialist în testările de tip poligraf. Viitoare sa soție a înființat atunci chiar și o companie care propunea testarea cu poligraful a politicienilor și funcționarilor de stat. 

Sergiu Banari este soțul jurnalistei Olesea Bolboceanu, care din 2019 este proprietara site-ului de știri Unimedia.info.

Propagandistul și conspiraționistul Roșca

Iurie Roșca este de departe cel mai important promotor al teoriilor conspirației și al mesajelor pro-Kremlin, prin care justifică războiul din Ucraina și îl prezintă pe Putin ca pe un salvator. „Iluzia este că Putin este mare dictator. Aceasta este imaginea creată de Occident. Nu! El este negustor. Nici negociator, dar negustor. Rușii spun “targaș””, spunea Roșca într-un interviu pentru Gabriel Călin.

În ultimii ani, Iurie Roșca se poziționează drept adept al „ideologiei eurasianiste”, promovată de filosoful și politologul rus Alexandr Dughin. Roșca vorbește despre Occident ca despre un rău absolut și spune că viitorul Republicii Moldova este doar alături de Rusia. 

Pentru a stabiliza situația, pentru a avea o viață stabilă în Republica Moldova, a avea o creștere economică, direcția principală trebuie să fie bazată pe dialogul cu Rusia. Nu este un dialog ușor, este un dialog dificil, ei sunt un partener dificil, ei sunt frații noștri mai mari, dar noi avem nevoie de asta, nu ei! Pentru ei ce este Republica Moldova?”, declara acesta în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune afiliat lui Ilan Șor.

La începutul invaziei ruse din Ucraina, Iurie Roșca ne îndemna să ne rugăm pentru victoria lui Putin. „Noi trebuie să ne rugăm nu pentru încetarea acestui război, ci pentru continuarea lui și pentru victoria Rusiei lui Putin împotriva globalismului satanist”, a spus Roșca într-un live pe pagina sa de Facebook.

România și Republica Moldova „sclavii Occidentului colectiv”

Tot el este cel care a declarat că Occidentul colectiv ar vrea atragerea Republicii Moldova în război de partea Ucrainei.

Recent, la emisiunea PULS de la Canal 5, care face parte din holdingul fugarului Ilan Șor și căruia i-a fost suspendată licența, Roșca a declarat că vizita secretarului de stat american Anthony Blinken a avut drept scop principal o nouă încercare de a convinge liderii Moldovei să accepte să intre în război. 

Pentru că pe frontul ucrainean vedem că regimul de la Kiev suferă înfrângeri destul de sensibile. Deși finalul victorios este departe și cel mai probabil, britanicii, americanii și marionetele lor trebuie să extindă teatrul operațiunilor militare. Ei (nr. americanii și britanicii) au adus la putere această “echipă a lui Soros” nu pentru a apăra interesele poporului nostru, dar pentru a servi intereselor celor care i-au creat și i-au adus la putere”, declara Iurie Roșca.  

În martie 2022 Serviciul de Informații și Securitate a blocat mai multe site-uri care aparțineau lui Iurie Roșca, pentru incitare la ură și război. A continuat să propage narativele ruse pe canalul său de Telegram și pe cele două pagini de Facebook, care au câte 28 mii de urmăritori.

Despre România, Roșca spune că a ajuns un stat sclav al Occidentului, condus de marionete. „Rețelele atlantiste, care au cucerit în totalitate România. România este condusă de mafie cu încărcătură securistă și masonică. Acolo găsești ce vrei - Israelul, Marea Britanie, Statele Unite - numai nu România”, spunea Roșca în același interviu cu Gabriel Călin.

În 2020, Roșca a primit interdicție pe 5 ani de a mai intra în România. Motivul - promova falsurile și ideologia Kremlinului.

La începuturile carierei unionist și euro-atlantist

La începutul carierei sale politice Iurie Roșca era unul dintre liderii unioniști și un promotor al vectorului euro-atlantic de dezvoltare a Republicii Moldova. Nicolae Negru, fost coleg a lui Roșca în Frontul Popular își aduce aminte bine mesajele pe care le promova acesta. 

„La alegerile din 2005, Roșca pleda pentru integrarea europeană și mai mult dectât atât, el pleda pentru integrarea în NATO. Spunea el atunci că nici un stat care s-a integrat în UE nu a făcut asta fără să intre și în NATO. Atunci el a salutat și revoluția portocalie din Ucraina, venirea lui Iușcenko la putere. A spus că asta ne dă o șansă mai mare de rezolvare a conflictului transnistrean”, ne-a spus Negru.

În 2005, 11 deputați ai Partidului Popular Creștin-Democrat, în frunte cu Iurie Roșca, au oferit voturi pentru alegerea lui Vladimir Voronin pentru al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova. Partida pro-europeană a conceput acel vot a lui Roșca ca o trădare. Pentru că a asigurat voturile necesare, liderul PPCD a fost remunerat cu funcția de vicepreședinte al Parlamentului.

Din 2009, fostul lider al mișcării unioniste din Moldova a schimbat retorica și a devenit unul dintre promotorii ideilor pro-ruse nu doar la Chișinău, dar și în România. Comportamentul lui Roșca a ridicat unele semne de întrebare încă de la început. 

„De la bun început au fost mai multe semne de întrebare cu privire la comportamentul sau politica pe care o promova Iurie Roșca. Eu cred că de la bun început el a fost infiltrat în mișcarea democratică. Se vorbea despre asta. Unii reprezentanți ai KGB-ului chiar sugerau că Iurie Roșca este al lor”, a declarat Nicolae Negru.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Venituri de milioane. Cine sunt și unde lucrează funcționarii cel mai bine plătiți
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Yandex, umbra Kremlinului în Moldova. Ce scopuri urmărește compania apropiată lui Putin

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/PROMO/ Cutia Neagră PLUS revine cu un nou sezon la TV8: Demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile

missing
29 august 2024, ora 13:47

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un nou sezon de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.