Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 881: UE a prelungit sancțiunile contra Rusiei. Șeful diplomației ucrainene va vizita China

investigații

/VIDEO/ Un teren lângă Dendrariu, privatizat gratuit - miza unui scandal! O pensionară luptă cu un om de afaceri milionar

29 ianuarie 2024, ora 07:30

Principialitatea unei femei simple din Chișinău a pus în mare dificultate o întreagă schemă imobiliară desfășurată în unul dintre cele mai scumpe locuri din capitală. Eroii investigației de astăzi sunt un jurist controversat, funcționari publici corupți, un om de afaceri multimilionar și o pensionară. Ultima luptă de mai bine de zece ani pentru a aduce înapoi în proprietatea statului 25 de ari de pământ din coasta Parcului Dendrariu. Terenul de milioane a fost privatizat în circumstanțe dubioase, cu aproape 20 de ani în urmă, absolut gratuit. Acum, un cunoscut om de afaceri din domeniul agricol planifică să-și ridice acolo o casă luxoasă, cu vedere panoramică spre parc.  Planurile îi sunt date peste cap de femeie și Consiliul Național al Monumentelor Istorice.

Sectorul Buiucani al capitalei. Cel mai frumos parc al Chișinăului - Dendrariu. La hotarul acestei zone verzi, care se întinde pe 83 de hectare, se duce o luptă aprigă între afaceriștii imobiliari. Case și apartamente de elită apar ca ciupercile după ploaie, deși costul unui imobil în această zonă se ridică până aproape de un milion de euro.

La o margine de parc, mai spre centrul orașului, cu ieșire către strada Șciusev, un teren de  25 de ari este gata pregătit pentru o nouă construcție. Au fost defrișați arbori și demolate construcțiile provizorii care erau din perioada sovietică ca să facă loc pentru un conac somptuos.

Imobilul proiectat are subsol și trei nivele, un garaj către strada Șciusev, o verandă cu pereți din sticlă, iar geamurile panoramice ale casei vor oferi o priveliște încântătoare direct în parc.

Proiectul a fost prezentat pentru avizare la Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI). Asta este o condiție obligatorie, pentru că terenul se află în nucleul istoric al Chișinăului. Schița a fost respinsă deja de câteva ori de CNMI, dar proprietarii nu se lasă. Problema principală este un bloc vechi cu apartamente care se află pe același lot și urmează a fi demolat, pentru a facilita accesul către noua casă.

 Achiziția unei companii din domeniul agricol

 Beneficiara proiectului prezentat la CNMI este compania „Rusagro-Prim”, cu sediul în orașul Cupcini din nordul țării. Firma aparține omului de afaceri Savvelii Russu și se numără printre principalii exportatori de cereale din R. Moldova, având rulaje de miliarde de lei.

 „Rusagro-Prim” a cumpărat pe rând apartamentele din blocul vechi situat pe strada Șciusev 141, împreună cu terenul aferent construcției. A refuzat să-și vândă partea sa din imobil  doar Vera Stratulat. De ani de zile, femeia încearcă să demonstreze autorităților că terenul a fost privatizat ilegal și statul ar trebui să-l recupereze. Ea este proprietara unui apartament situat la colțul blocului, cu o suprafață de numai 23 de metri pătrați.

Vera Stratulat:„Iată asta este intrarea separată și asta era anterior curtea pe unde noi trecem. Eu acum fac reparație aici. În anul 2002 eu am cumpărat apartamentul ăsta. L-am cumpărat cu acte în regulă”.

La achiziția imobilului, Vera Stratulat a obținut în folosință și 6 ari de teren în spatele blocului. Iar cel care i-a vândut apartamentul i-a declarat că terenul nu poate fi privatizat. Casa nu este conectată la rețele de apă și canalizare și nu are sistem de încălzire. Anterior, pe teren erau două fose septice și un veceu comun, iar fiecare apartament avea câte un șopron pentru a depozita lemne și o grădină mică în folosință. 

Vera Stratulat: „Iată astea sunt două construcții accesorii. Intrarea de la lemne și cărbune e aici. Este construcție accesorie atribuită apartamentului meu. Iată și a doua construcție accesorie cu numere cadastrale. Sunt niște construcții unde ținem lemne și cărbuni. Am avut aici o cărare, după gardul ăsta, pentru că ei mi l-au instalat. Acolo, în terenul adiacent este o parcelă împărțită pe garduri fixe. Îmi zice (n.r. fostul proprietar): Dna, de parcela respectivă aveți dreptul să vă folosiți, pentru că este atribuită apartamentului. Atunci l-am întrebat de ce o vinde? De ce nu privatizați terenul? Respectivul proprietar, el era om de afaceri atunci, îmi spune: Dna, eu m-am interesat. Dacă eu puteam să privatizez terenul, eu nu vi-l vindeam. Toți locatarii avem dreptul numai la folosința terenului, numai la folosința la pivnițe. Nu avem dreptul să privatizăm, nu avem dreptul să construim, nu avem dreptul nimic”.

În pofida acestor asigurări,  pământul a fost privatizat. În 2006, Consiliul Municipal Chișinău le-a cedat locatarilor, absolut gratuit, 25 de ari de teren din spatele blocului. Iar alt lot de 11 ari, de sub bloc până la strada Șciusev, le-a fost oferit în folosință gratuită și pe termen nelimitat, motivându-se că ar exista o linie roșie și, în perspectivă, strada Șciusev ar putea fi lărgită. 

Ceartă între pensionară și omul de afaceri

De-a lungul anilor, apartamentele și terenul privatizat au trecut prin diverse tranzacții, iar în primăvara anului 2023 a ajuns proprietar omul de afaceri Savvelii Russu. Vera Stratulat refuză să-i vândă acestuia apartamentul său și doi ari de teren pentru care deține titlu de proprietate. I-au fost propuse 50 de mii de euro, susține femeia. În vară, între cei doi vecini s-a iscat un scandal cu amenințări și plângeri la Poliție.

Vera Stratulat: „Pe terenul ăsta se aflau pomi. Fiecare și-a pus un cireș, vișini și mai mult oamenii creșteau roșii, castraveți, lucruri necesare. Atât era. O groapă de scurgere a apei era aici și acolo o altă groapă de scurgere a apei. Ulterior ei tot au nimicit. Dvs nu vedeți că deja tot terenul ăsta e pregătit pentru construcție? Toate bunurile în terenul ăsta le-au distrus în afară de construcțiile accesorii. Nu au îndrăznit și vă spun de ce, deoarece eu plătesc anual impozit și au și număr cadastral. În rest nimic nu mai există. Acum vara au distrus tot. Aici a fost un beci. Iată se văd doar urmele. Păcat, era un beci foarte mare și l-au distrus. Și în beci toți locatarii țineau ce aveau. El era pentru folosință comună. Aici au fost garajuri, au fost saraiuri, foarte multe bunuri. După acte eu pot să vi le dovedesc. Aici, la țeava asta era deschis. Eu veneam cu cana și căldarea și luam de aici apă. Când au venit noii proprietari, au zis că nouă nu ne trebuiește apă. Au chemat de la „Apă Canal” și fără să mai întrebe, să mai analizeze cine mai este, au venit și au sigilat. Acum nu mai curge apă de aici. În afară de aceasta, ei deja se pregăteau să demoleze blocul, fiindcă m-au informat. Mi-au zis: dna Vera, noi în așa fel o să demolăm blocul ăsta că o să vă tăiem ca pe o pâine blocul, în așa fel că o să lăsăm în picioare apartamentul dvs”.

L-am contactat telefonic pe Savelii Russu, pe care îl acuză Vera Stratulat, dar acesta a refuzat să ne vorbească și a pus receptorul:

„Dvs ați greșit. Îmi cer scuze. Ceva nu-i așa”.

Ulterior, am fost sunați de juristul companiei „Rusagro-Prim”. El a negat faptul că Vera Stratulat ar fi fost amenințată cu demolarea blocului.

Serghei Bordeniuc: „Această casă a fost declarată în stare avariată. Dar având în vedere interesul comercial pentru acest teren, a fost făcută o ofertă, inclusiv doamnei Vera Stratulat, pentru îmbunătățirea condițiilor de trai. Toți au fost de acord, cu excepția doamnei Stratulat. Eu nemijlocit am vorbit cu ea despre asta de câteva ori și colegii mei au comunicat cu ea. Noi am vrut să ne întâlnim cu ea. Inițial ea a vrut să vândă partea sa din casă. Ulterior nu a vrut să vândă, ci să o schimbe pe apartament. Ulterior ea s-a gândit că acolo va fi construită o clădire comercială și voia un apartament în noul bloc. Într-un final, negocierile care au durat aproximativ jumătate de an, s-au sfârșit cu nimic. Noi nu am vorbit cu ea despre faptul că putem demola casa și să-i lăsăm bucățica ei de apartament”.

Proiect respins de trei ori de CNMI  

Contrar celor declarate, „Rusagro Prim” planifica totuși să demoleze blocul din strada Șciusev 141. În august 2023, la ședința Consiliului Național al Monumentelor Istorice, arhitectul care a realizat  proiectul casei declara că ar exista deja și autorizație de demolare a blocului avariat, dar a fost prins cu minciuna:  

Arhitect: - Aici e teren privat. Este construcția veche, o casă veche care are autorizație de demolare. Iar în partea de jos este teren privat.

Membru CNMI: - Stați un pic. Domnul Spasov, arătați construcția veche care e de demolat sau care trebuie să se demoleze.

Arhitect: -  Iată aici la linia roșie. Este cea veche care e privată și are autorizație de desființare.  

Membru CNMI: - Acest teren și construcția care se propune spre demolare ale cui sunt?

Arhitect: - Terenul dat este municipal.

Membru CNMI: - Clădirea este a beneficiarului terenului?

Arhitect: - Este parțial, actele sunt la 37%. S-a făcut un contract de vânzare-cumpărare a tuturor și urmează spre desființare.

Membru CNMI: - Dar proiectul de demolare unde este?

Arhitect: - Noi acum am dori să obținem proiect de demolare, după acceptarea comisiei.

Membru CNMI: - Dar dl Spasov a spus că deja există. 

Arhitect: - Clădirea e parțial distrusă.

Membru CNMI: - Dar nu puteți demola un imobil care nu vă aparține și nu numai asta. El se află în nucleul istoric. Autorizația de desființare se emite după ce există un aviz la proiectul de desființare.

Discuții aprinse au fost și la ședința Consiliul Național al Monumentelor Istorice din luna septembrie, când proiectul a fost prezentat repetat.

Membru CNMI: - Blocul nu are teren deloc. Are numai pata construcției. Și terenul celălalt e proprietate publică. Dvs propuneți prin teren care e proprietate publică să ajungeți la terenul dvs care e teren gol, demolând casa asta și vă mai rămân 6 metri pentru „patlagele”, cum spun moldovenii, ca să putem ajunge acolo. Și spuneți că o să amenajați teritoriul ăsta la care nu aveți nicio atribuție și să fie într-o oază verde o construcție nouă.

Membru CNMI: - Accesul cela pentru garaj, ei îl vor pe terenul nu știu cui. Dacă îl limitezi și pui gard, el nu are acces în garaj.

Membru CNMI: - Oricum tot terenul din față va fi terenul acestei construcții, chiar dacă este public.

Membru CNMI: - Practic o să-l acapareze.

Membru CNMI: - Dar noi nu putem să luăm decizia.

Membru CNMI: - Eu am o singură întrebare. PUZ-ul Centru nu-i elaborat.

Membru CNMI: - Dar el trebuie să fie, sigur. Vorbim de o construcție nouă.

Proiectul a primit și de această dată aviz negativ la CNMI, fiind înaintate mai multe cerințe.  

Chiar dacă nu au fost îndeplinite cerințele înaintate de CNMI, la finele lunii decembrie, arhitecții au venit din nou la ședința aceluiași Consiliu. De această dată, au prezentat mici modificări la proiect și nu au mai propus pentru demolare blocul vechi.

Arhitect: S-a format un obiect laconic, cu unic proprietar. S-a format acces prin teren privat. Dacă vă amintiți, data trecută, noi am propus această construcție spre demolare. Acum am discutat și cu beneficiarul și această construcție nu va fi afectată. Noi ne-am retras cu casa, după cum vedeți, cu amprenta la sol, de la această construcție. O păstrăm în componenta sa așa cum ea este”.

Dar și a treia oară proiectul a fost respins de Consiliul Național al Monumentelor Istorice.

Schița de proiect nu a fost aprobată. Sunt date câteva condiții. Este necesar de dezvoltat studiul istoric arhitectural. Partea de urbanism nu este analizată și trebuie de dezvoltat acest aspect al studiului. Este necesar de intervenit la plastica arhitecturală, cât și la forma acoperișului”,a explicat Andrei Vatamaniuc, președintele CNMI.

Privatizare cu semne de întrebare 

Istoria terenului din strada Șciusev 141 este însă mult mai veche și se află în centrul unui dosar de corupție. Pământul a fost privatizat în 2006, în condiții suspecte, iar zece ani mai târziu a fost vizat într-o anchetă penală, care s-a soldat cu arestarea și judecarea fostului viceprimar al capitalei Vlad Coteț. Deși au trecut șapte ani de atunci, astăzi încă nu există o sentință pe dosar nici în prima instanță.

Acțiunile suspecte în jurul terenului au început în noiembrie 2004. Atunci, un oarecare Ion Cornescu a cumpărat un apartament de 38 de metri pătrați în blocul cu bucluc. Peste trei luni de la achiziție, fratele acestuia Viorel Cornescu a depus o cerere la Primăria Chișinău prin care a solicitat privatizarea lotului aferent blocului. Cornescu a scris în cerere că acționează în baza unei procuri din numele proprietarilor tuturor apartamentelor. Vera Stratulat îl acuză că ar fi falsificat actele.

Vera Stratulat: „Ei până atunci nu erau aici. Numai au cumpărat apartamentul și deja aveau un plan bine determinat să privatizăm. Ei deja au văzut că se poate de făcut aici ilegalități, asta e intuiția mea că aveau relații cu Primăria. Trebuie de investigat ce procură. Eu nu i-am dat procură. Eu nu eram în țară. Eu total nu știam de toate acțiunile acestea. Eu nu pot să înțeleg cum a găsit omul respectiv și a pus copia buletinului meu de identitate, acte de vânzare-cumpărare și alte acte, pe care le-a depus din numele meu. El le-a găsit de undeva. Asta se numește că a furat actele astea. Și el scrie că a depus din numele meu că eu i-am permis lui prin procură”.  

Contactat de reporterul Cutiei Negre pentru clarificări, Viorel Cornescu s-a contrazis în declarații.

Viorel Cornescu: - Cererea s-a depus în mod legal. Cererea s-a examinat de funcționarii Primăriei și s-a emis decizia. Ce pot să vă spun altceva?

Reporter TV8: - Dna Vera Stratulat susține că nu v-a acordat prin procură dreptul să depuneți din numele ei acea cerere la Primărie. 

Viorel Cornescu: - Eu nici nu am depus din numele dânsei. De unde ați luat dvs? Eu am pus pentru mine și pentru Prohorov de care eram împuternicit în modul stabilit de lege.

Reporter TV8: - Noi avem o copie a cererii în care scrieți că acționați din numele tuturor locatarilor. Am cererea în față și aici sus, în partea dreaptă, scrie din partea locatarilor apartamentelor 2,3,5,6 și 7, adică și a doamnei Stratulat.

Viorel Cornescu: - Domnișoară, eu nu mai țin minte cum a fost formulată cererea. Dar cu siguranță cererea a fost depusă din partea tuturor coproprietarilor apartamentelor și a fost examinată de Primărie. Eu nu eram obligat să vă dau detaliile acestea, dar nicio problemă.

După depunerea cererii de către Cornescu la Primărie, în mai puțin de trei luni, Comisia pentru Construcții, Arhitectură și Resurse Funciare a Primăriei Chișinău a dat aviz pozitiv pentru privatizarea a 25 de ari din spatele blocului.  În documente apare însă mențiunea „lot pentru deservirea și exploatarea caselor de locuit particulare”, deși era vorba de un bloc cu apartamente.

Terenul din proprietatea R. Moldova, oferit gratuit de CMC

Chiar dacă în Registrul Cadastral terenul era înregistrat ca proprietate a R. Moldova și nu a Primăriei Chișinău, în iunie 2006, Consiliul Municipal decide să ofere terenul în proprietate privată. Cei 25 de ari au fost divizați între proprietarii celor 5 apartamente chiar dacă două dintre ele la acel moment nu erau încă privatizate. Un alt lot de 11 ari, de sub bloc până la strada Șciusev, a fost oferit locatarilor în folosință gratuită. Funcționarii Primăriei au motivat că există o linie roșie ce nu trebuie încălcată, pentru că, în perspectivă, strada Șciusev va fi lărgită. 

În decizia CMC s-a făcut trimitere la prevederile Articolului 11 din Codul Funciar care spune: 

Autorităţile administraţiei publice locale atribuie fără plată cetățenilor terenurile aferente caselor de locuit cu mai multe apartamente privatizate, care nu constituie blocuri, în proprietatea comună în diviziune a proprietarilor apartamentelor, proporţional suprafeţei privatizate de fiecare”.

La Cadastru, imobilul din strada Șciusev este înregistrat ca „bloc locativ”. Legea citată mai sus stipulează expres:„care nu constituie blocuri”.

Când și cum a fost schimbată suprafața și destinația terenului?  

O altă neclaritate este legată de mărimea terenului și destinația lui. Conform actelor din arhivă, consultate de reporterul Cutiei Negre, blocul din str. Șciusev 141 avea pentru deservire un lot de aproape 60 de ari. Terenul din spatele blocului figura în acte drept grădină cu pomi fructiferi”și nu teren pentru construcții.

Nu este clar când și cum a fost schimbată mărimea lotului și destinația lui, dar în titlurile de proprietate, eliberate de Primăria Chișinău după privatizare, a fost scris că terenul este„repartizat pentru construcție locativă”.

Vera Stratulat: „Tot terenul ăsta pe care îl vedeți înconjurat cu gard, până la stația electrică, după actele pe care eu le dețin, arată că are 60 de ari. Dar conform decizie Primăriei, ei spun că tot terenul ăsta are numai 36 de ari. Cum se face?

Litigii în instanțele de judecată

În februarie 2007, Ion Cornescu și alți doi coproprietari ai blocului s-au adresat în judecată pentru a stabili modul de folosire a pământului privatizat, motivând că nu ajung la o înțelegere cu Vera Stratulat.

 Aceștia au prezentat în instanță și un raport de expertiză care indica bucățile exacte de teren care revin fiecăruia dintre proprietari, în funcție de cota-parte pe care o dețin în clădire. Pentru că are un apartament de 23 de metri pătrați, Verei Stratulat i-au fost atribuiți doar 2 ari de teren. Până la privatizare, femeia avea în folosință 6 ari.

Vera Stratulat declară că a aflat despre decizia CMC de privatizare a terenului doar când a primit citația la judecată. Deoarece nu era în țară, în instanță a mers fratele ei să o reprezinte.

Vera Stratulat: „În instanța de judecată fratele zice: dl judecător, dați să văd și eu ce decizie, despre ce este vorba? Eu prima dată aud de așa act. Și judecătorul îi înmână așa o decizie. Cu toate că e om de la țară, simplu, care nu a avut legătură cu deciziile, a atras atenția și zice: Dl judecător, eu nu înțeleg ce fel de decizie e asta, dacă nu are număr, nu are dată, nu-i însemnat nimic. Președinte de ședință nu știm cine-i. Secretarul interimar al Consiliului scrie Nicolae Manastîrli, dar nu-i semnată, nu-i ștampilată. Știți ce spune judecătorul? Mai așteptați că o să fie. A așteptat 45 de zile și s-a emis deja decizie cu un număr oarecare și cu niște semnături acolo. Atrageți atenția ce scrie aici. A semnat Victor Odobesc și Iulia Ieșanu. În decizia pe care au anexat-o inițial nesemnată, era Nicolae Manastrîrli și pe timpurile celea președinte adevărat era Nicolae Manastrîrli”.

 

În decembrie 2011, Judecătoria Buiucani a admis acțiunea civilă intentată de Cornescu și a stabilit modul de folosire a terenului după planul propus. Vera Stratulat a rămas cu 2 ari de teren din cei 25 privatizați de coproprietarii blocului. A contestat decizia, dar a pierdut procesele și în instanțele superioare.

Femeia nu și-a înregistrat nici până astăzi dreptul asupra lotului, deși deține un titlu de proprietate. În Registrul Cadastral, 9,3% din teren, adică 2 ari, au rămas să figureze ca proprietate a R. Moldova.

 

 

 

 

Trei ari din lotul aflat în folosință comună, vânduți de CMC lui Cornescu

În anul 2008, inițiatorul privatizării terenului, Viorel Cornescu, a primit prin donație de la fratele său apartamentul numărul doi din blocul cu bucluc. I-au revenit și aproape 4 ari de teren din cel privatizat.

Iar în 2014, Consiliul Municipal Chișinău a decis să-i vândă lui Cornescu, cu 380 de mii de lei, alți 3 ari de teren din lotul de 11 ari de la stradă, oferit anterior în folosință tuturor locatarilor blocului. În decizia CMC nu s-a mai pomenit nimic despre linia roșie și lărgirea străzii Șciusev, așa cum era precizat în 2006 la privatizare.

Vera Stratulat susține că a aflat recent că terenul a fost divizat și nu știe cine-i proprietarul celor 3 ari de la stradă.

Vera Stratulat: „Eu ca locatară nu știu nimic. Cum asta proprietate privată, dacă nouă ni l-au dat în folosință provizorie până la lărgirea străzii? Nu am reușit să aflu cine și al cui este terenul și în ce condiții l-au dat în proprietate privată. Cum de noi nu știam nimic”?

L-am întrebat pe Viorel Cornescu cum a fost posibil ca Primăria să-i vândă o parte din terenul oferit anterior în folosință comună locatarilor.

Viorel Cornescu: „Întrebați la Primărie detalii. Eu am depus cerere. Eu am procurat acest teren. Acolo s-a făcut, din câte țin minte, un tender între coproprietari, pentru că altcineva nu putea să participe. Eu nu țin minte domnișoară, în 2006, chiar nu țin minte detaliile”.

Dosar de corupție aflat de 7 ani pe masa magistraților

Deși oficial era proprietarul unei părți mici din terenul de pe strada Șciusev 141, Viorel Cornescu planifica să construiască un nou bloc locativ acolo. Chiar a comandat  la „CHIȘINĂUPROIECT” planul urbanistic privind amplasarea blocului.

Deoarece strada Șciusev se află într-o zonă unde nu sunt permise construcții cu o înălțime mai mare de 10 metri, Cornescu s-a adresat la Primărie pentru schimbarea codului urbanistic al zonei. Pentru a grăbi perfectarea actelor, a mers să se înțeleagă cu fostul viceprimar Vlad Coteț.

Discuția între Cornescu și Coteț, surprinsă de CNA în biroul viceprimarului 

În mai 2016, Centrul Național Anticorupție l-a arestat pe viceprimar și pe Viorel Cornescu, ambii fiind învinuiți de acte de corupție. CNA a făcut publice atunci imagini video, surprinse de o cameră ascunsă, instalată în biroul lui Vlad Coteț. Se discuta exact despre terenul din str. Sciusev. Cornescu i-a dat de înțeles viceprimarului că e gata să plătească pentru obținerea Codului urbanistic R6 în zonă.

Cornescu:  - La Șciusev eu am depus pentru schimbarea statutului din R4 în R6 și stă la Maria Grozavu, la Oleg Bounegru. Nu putem acolo să…? Eu mulţumesc, tot frumos, hai să…

Coteț: - Da unde-i, la ce adresă?

Cornescu: - La Șciusev 141.  

Coteț:  - Îmi scriu aici. Mâine dimineaţă o să văd. Sub ce familie?

Cornescu:  - Cornescu. Eu sunt Cornescu Viorel.

Coteț:  - Din R4 în R6?

Cornescu: - Da, din R4 în R6. Am depus, am făcut la „Chișinăuproiect” PUD. Am făcut de vreo 27 de mii de lei. Am cheltuit.

Coteț: - Mâine dimineaţă îţi promit poate-l „rup”.

Cornescu: - Îl rupi? Chiar serios? Hai că eu deodată… Hai te rog frumos. Ascultă, eu vreau să ne ajutăm.  Hai, sănătate!

Dosarul în care Vlad Coteț și Viorel Cornescu sunt învinuiți de corupție se află de 7 ani în primă instanță. O perioadă, acesta a fost în gestiunea judecătorului Ion Chirtoacă, care nu a mai putut desfășura ședințe din vara anului 2021, pentru că îi expirase mandatul de 5 ani de judecător.

În februarie 2023, dosarul i-a fost repartizat magistratului Petru Păun. De atunci, au fost planificate 15 ședințe, dar toate au fost contramandate. Următoarea ședință pe dosar e fixată -pentru luna martie 2024.

Viorel Cornescu a refuzat să discute despre planurile pe care le-a avut pentru terenul din strada Șciusev și dosarul de corupție în care este vizat.

Viorel Cornescu: - Eu am vândut și ce planificam deja, mă scuzați vă rog.

Reporter TV8: - Dar totuși ați făcut un proiect neavând proprietate totală pe acel teren și sunteți vizat într-un dosar penal legat exact de această adresă.

Viorel Cornescu: - Nu am făcut proiect. Am încercat și mi s-a refuzat și atât. Mă scuzați. Mai mult nu pot să vă spun nimic.

Tranzacții în lanț cu imobilele din str. Șciusev 141

În februarie 2017, în timp ce era judecat pentru acte de corupție, Viorel Cornescu a renunțat la apartamentul și terenul din strada Șciusev. A transmis imobilele în proprietatea companiei „Bemar Construct” printr-un contract de donație.

Reporter TV8: - De ce ați decis să renunțați la teren și cum l-ați transmis ca donație unei companii „Bemar Construct”?  

Viorel Cornescu: - Domnișoară, v-am spus prea mult. La revedere!

Am încercat să aflăm detalii despre tranzacție și de la compania „Bemar Construct”. La telefonul indicat al firmei, nu ne-a răspuns nimeni. I-am scris un mesaj pe poșta electronică lui Vladimir Berzan, unul dintre fondatorii companiei. Acesta ne-a răspuns că se află în concediu, dar vom fi contactați de juristul sau administratorul firmei. Asta nu s-a întâmplat până la publicarea materialului.

De la „Bemar Construct”, cei 7 ari de teren și apartamentul numărul doi  au trecut prin alte tranzacții. Astăzi, proprietară în acte a acestor imobile este compania „Biz-Agro”, fondată și administrată de un oarecare Eduard Hangan. Anterior, presa a scris că „Biz-Agro” ar fi afiliată tot omului de afaceri Savvelii Russu, proprietarul companiei „Rusagro-Prim” despre care am vorbit la început. 

Juristul firmei nu ne-a putut explica legătura dintre cele două companii, dar precizăm că la ședința CNMI arhitecții insistau că toate apartamentele din blocul vechi și terenul au un singur proprietar, cu excepția părții pensionarei Vera Stratulat.

Serghei Bordeniuc, jurist „Rusagro-Prim”: - Despre această companie (n.r. Biz-Agro) eu nu vă pot spune nimic. Mi-e greu.

Reporter TV8: - Dar dvs îl puteți întreba pe domnul Russu, să precizați ce legătură are cu această firmă și să reveniți cu un apel să ne spuneți?

Serghei Bordeniuc: - Da, bine. Ne-am înțeles. La revedere!  

Juristul nu a mai revenit cu precizări așa cum a promis.

Pensionara luptă ca terenul să fie întors statului

În timp ce terenul de milioane de lângă Parcul Dendrariu și-a tot schimbat proprietarii, Vera Stratulat s-a plâns în toate instanțele de ilegalitățile comise la privatizarea pământului. A scris la Primărie, Guvern și Președinție. A depus plângeri la Poliție, Centrul Anticorupție și Procuratură, dar autoritățile refuză să inițieze o anchetă.

Vera Stratulat: „Terenul care s-a atribuit în proprietate privată și o parte din terenul de sub bloc e teren atribuit ilegal, prin corupție, cu ajutorul funcționarilor din Primărie, a judecătorilor.. Scopul meu nobil este de a întoarce acest teren, care se vede clar că este al statului R. Moldova. Noi nu avem dreptul la acest teren”.

La solicitarea Consiliului Național al Monumentelor Istorice, actualii proprietari ai terenului urmează să prezinte un studiu complex care să arate dacă lotul nu a fost rupt în trecut din teritoriul Parcului Dendrariu, care este o zonă protejată.

/VIDEO/ Bătaie în troleibuz! O femeie a agresat taxatorul, după ce nu a plătit călătoria. Avea un copil în brațe
/VIDEO/ Bătaie în troleibuz! O femeie a agresat taxatorul, după ce nu a plătit călătoria. Avea un copil în brațe
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
Misterul doctoriței ucise în propriul cabinet: Anchetatorii examinează două versiuni, inclusiv omor la comandă
Misterul doctoriței ucise în propriul cabinet: Anchetatorii examinează două versiuni, inclusiv omor la comandă
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
/VIDEO/ Ex-judecătorii Clima și Pavliuc nu mai sunt cercetați penal pentru îmbogățire ilicită! Cum explică Procuratura clasarea dosarelor
/VIDEO/ Ex-judecătorii Clima și Pavliuc nu mai sunt cercetați penal pentru îmbogățire ilicită! Cum explică Procuratura clasarea dosarelor

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție

missing
21 iulie 2024, ora 19:45

Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun judecător nu a ajuns la închisoare. Reporterul Cutiei Negre PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spunem astăzi care este soarta lor.  

(17 iunie 2014)

IURIE LEANCĂ, ex-premier al R. Moldova: „Din punctul meu de vedere, carul s-a pornit, dar încă cu rotații foarte și foarte mici. Este adevărat că o treime dintre judecători în ultimii 3-4 ani au plecat din sistem, care au probleme de integritate. A fost primul judecător băgat la închisoare și vreau să vă zic, stimați concetățeni, că nu sunt mândru că așa ceva se întâmplă în R. Moldova. Nu sunt mândru că încă 9 judecători sunt cu dosare deja în instanță. Dar dacă nu vom sancționa pe cei care își permit să facă astfel de lucruri, mă tem că niciodată nu vom face regulă în R. Moldova.

De la această declarație a fostului prim-ministru s-au scurs zece ani. De atunci, numărul judecătorilor cercetați penal a trecut de 70, dar niciunul nu a ajuns după gratii. Doar doi magistrați au fost condamnați la închisoare pentru acte de corupție și ambii au reușit să fugă din țară. Cel mai recent caz este cel al judecătorului din Drochia, Valeriu Ghedreuțan.

Ghedreuțan Valeriu se consideră condamnat în baza Art. 324, alin. 3, Cod Penal și se stabilește pedeapsa cu închisoare pe un termen de 10 ani, cu amendă în mărime de 10 mii unități convenționale ce constituie 200 mii lei. Pedeapsa penală sub formă de închisoare urmează a fi executată în penitenciar de tip închis.

Această hotărâre a fost citită de judecătorii Curții de Apel Bălți  pe data de 2 iulie doar în fața  echipei de filmare a Cutiei Negre PLUS. Condamnatul, un fost magistrat al Judecătoriei Drochia, care trebuia să fie deja după gratii, a fugit din țară. Avocatul său nu s-a prezentat la ședință.

Valeriu Ghedreuțan

 

„Greșeala” instanței care i-a permis unui judecător să fugă din țară

Valeriu Ghedreuțan, condamnat pentru corupere pasivă, a scăpat de închisoare datorită unei erori admise de judecătorii de la Apel în dispozitivul hotărârii pe care au pronunțat-o la 30 aprilie.

Magistrații au scris în hotărâre că „termenul de executare a pedepsei cu închisoarea urmează a fi calculat din data reținerii, după epuizarea tuturor căilor ordinare de atac”. Astfel, Valeriu Ghedreuțan a mers liniștit acasă și urma să aștepte până când Curtea Supremă de Justiție avea să pună punct în dosarul său.

După ce instanța a fost atenționată că deciziile Curții de Apel trebuie executate din momentul adoptării, completul de judecată a emis, pe 27 mai, o nouă încheiere și a dispus reținerea imediată a magistratului și transferul lui în penitenciar. Dar ia-l de unde nu-i! Chiar în aceeași noapte, Ghedreuțan a fugit din R. Moldova.

„Inspectoratul de Poliție din Drochia a recepționat actele de la Curtea de Apel Bălți pe poșta electronică guvernamentală în dimineața zilei de 28 mai. În urma verificărilor, s-a stabilit că Valeriu Ghedreuțan a părăsit hotarele R. Moldova tot 28 mai. La ora 12:01 acesta  a traversat punctul de frontieră Criva-Mămăliga, în calitate de pasager al unui automobil. Conform informației operative, Ghedreuțan a rămas pe teritoriul Ucrainei, la autogara din orașul Cernăuți. Din acest motiv, nu a fost posibilă executarea deciziei Curții de Apel Bălți. La 31 mai, în baza încheierii Judecătoriei Drochia, a fost pornit dosarul special de căutare. În prezent, se întreprind măsuri în vederea stabilirii locului aflării și reținerii condamnatului”, a precizat Inspectoratul de Poliție din Drochia la solicitarea Cutiei Negre. 

Judecătorii Curții de Apel Bălți au refuzat să explice de ce nu au dispus pe 30 aprilie arestul imediat al lui Ghedreuțan.

GHEORGHE SCUTELNIC, judecător Curtea de Apel Bălți: „Eroarea admisă este corectată prin încheiere și este indicată în decizia motivată care o să fie expediată părților. Nu facem comentarii asupra deciziei adoptate. Nu este o eroare. Este o practică judiciară care a fost anterior stabilită. Noi o să explicăm la timpul cuvenit și în situațiile cuvenite. Dacă oamenii își fac mendrele, asta e altă întrebare. Mă iertați”!

Plângere la Inspecția Judiciară

Pe 2 iulie,  Consiliul Superior al Magistraturii l-a demis pe  Valeriu Ghedreuțan din funcția de magistrat al Judecătoriei Drochia. Timp de 8 ani, acesta fusese suspendat din funcție.

Totodată, acțiunile judecătorilor Curții de Apel Bălți, care l-au lăsat în libertate pe Ghedreuțan  urmează a fi verificate de Inspecția Judiciară.

SERGIU CARAMAN, președinte CSM: „La 16 mai, în adresa Inspecției Judiciare a fost depusă o plângere de către șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin. La moment Inspecția analizează toate circumstanțele indicate în sesizare. Șefa Procuraturii Anticorupție a indicat despre o rea-credință, intenție a acelor judecători. Inspecția Judiciară urmează să stabilească dacă a avut loc acea corectare, dacă este în limitele legii și, eventual, dacă nu este în limitele legii, inspecția urmează să verifice dacă judecătorii au făcut-o cu intenție sau din neglijență gravă”.

Valeriu Ghedreuțan s-a ales cu dosar penal pentru corupere pasivă în anul 2016. El i-a promis unei femei că va adopta o hotărâre în favoarea ei într-un litigiu în care aceasta își cerea dreptul de proprietate asupra unei case din orașul Drochia. După ce i-a dat câștig de cauză în dosar, femeia a transferat din Italia 6 200 de euro chiar pe numele judecătorului. Iar Valeriu Ghedreuțan a ridicat personal banii de la bancă. După ce judecătorul a cerut încă 1000 de euro ca să ridice sechestrul de pe casă, femeia a decis să-l denunțe la CNA.

sursa foto: Ziarul de Gardă

Magistrata căutată de Interpol timp de 10 ani

Primul caz în care un magistrat a reușit să scape de pușcărie prin fugă s-a întâmplat însă acum zece ani. În iunie 2014, judecătoarea Elena Roibu de la Judecătoria Criuleni a fost condamnată la 8 ani de închisoare după ce a cerut mită 2000 de euro, de la rudele a doi tineri pe care îi judeca. O parte din banii marcați de CNA au fost găsiți în casa judecătoarei în timpul perchezițiilor. 

Elena Roibu, condamnată pentru corupție, a fugit chiar din sala de judecată și a părăsit teritoriul R. Moldova, fugind prin regiunea transnistreană. De zece ani, aceasta este căutată, dar fără rezultat.

Elena Roibu a fost anunțată în căutare de către Biroul Interpol la 27 iunie 2014. În prezent, căutarea internațională se menține. Nu a fost recepționată nicio informație referitoare la localizarea persoanei sau reținerea acesteia pe teritoriul R. Moldova sau în afara țării, ne-a comunicat Inspectoratul General al Poliției.

      Gheorghe Popa (sursa foto: Ziarul de Gardă)

Primul judecător prins în flagrant cu mită, achitat și revenit la muncă

Primul caz de corupție care vizează un judecător, datează din anul 2013. Magistratul Gheorghe Popa a fost prins cu mită de 200 de dolari. Flagrantul a avut loc chiar în biroul magistratului. Banii marcați de CNA au fost găsiți  între paginile Codului de Procedură Civilă de pe masa judecătorului. La 4 ani de la acele percheziții, judecătorul a fost achitat și a revenit în sistem, iar statul a fost obligat să-i plătească peste 700 de mii de lei, în calitate de prejudicii materiale.

Potrivit procurorilor, în schimbul banilor, magistratul Gheorghe Popa de la Judecătoria Telenești, urma să scoată de pe rol cererea unui reclamant. 

În aprilie 2014, Judecătoria Buiucani l-a găsit vinovat pe Gheorghe Popa și l-a condamnat pentru corupție pasivă la 7 ani de închisoare.  Magistratul s-a declarat nevinovat și a acuzat CNA că i-a organizat o provocare.

Peste doi ani, Curtea de Apel Chișinău a casat sentința primei instanțe și a stabilit că fapta imputată constituie doar o contravenție. Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a întors dosarul la rejudecare, iar în iulie 2017, Gheorghe Popa a fost total achitat.

Peste câteva zile de la decizia instanței, Popa a fost restabilit de CSM în funcția de judecător. În anul 2019, după ce a fost obligat prin judecată, statul i-a plătit lui Popa și prejudicii de aproape 750 de mii de lei, pentru că a fost cercetat penal pe nedrept și suspendat din funcție.

Dorin Coval (sursa foto: Ziarul de Gardă)

Dosar fără finalitate timp de 10 ani

Un alt dosar de rezonanță, inițiat de procurori cu mai bine de zece ani în urmă, nu are până astăzi o finalitate. Magistratul Dorin Coval de la Judecătoria Căușeni, cercetat în trei cauze penale, își așteaptă sentința la Curtea de Apel Chișinău.  

Prima dată, CSM și-a dat acordul ca judecătorul Dorin Coval să fie anchetat pentru corupție în septembrie 2013. Magistratul a fost învinuit de procurori că a primit drept mită 500 de lei și tichete pentru 400 de litri de motorină și benzină. În 2014, Coval s-a ales cu alte două dosare penale pentru pronunţarea cu bună ştiinţă a unor hotărâri contrare legii. Cele 3 cauze au fost conexate.

Judecătoria Chișinău l-a achitat pe Coval în decembrie 2017 pe capătul de acuzare ce vizează actul de corupție, iar pe celelalte două - a expirat termenul de prescripție. În 2020, Curtea Supremă de Justiție a întors dosarul la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău. Timp de 4 ani, instanța nu a emis o sentință. În aprilie curent, magistrata Elena Cojocari, care avea dosarul în procedură, a demisionat. Cauza a fost distribuită unui alt judecător care va relua procesul de la zero.Prima ședință de judecată a fost programată tocmai pentru data de 5 noiembrie 2024.

La fel ca și judecătorul de la Telenești, Dorin Coval nu-și recunoaște vina și a declarat în instanță că actul de corupție de care este învinuit a fost o provocare organizată de CNA.

Condamnat la 7 ani de  închisoare de prima instanță

În aprilie 2015, un alt judecător a fost prins  cu mită. Veaceslav Panfilii de la Judecătoria  Anenii Noi a fost reţinut de ofiţerii CNA după ce a primit ultima tranșă de 400 de euro din cei 1000 pe care i-ar fi estorcat de la fiul unei persoane vizate într-o cauză civilă aflată la el în procedură. Procurorii au documentat acțiunile judecătorului timp de 3 luni și apoi l-au reținut îBanii marcați au fost predați benevol de judecător, care i-a scos din buzunarul sacoului.

Dosarul lui Panfilii a fost examinat timp de 8 ani în instanța de fond. În octombrie anul trecut, magistratul a fost condamnat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la 7 ani de închisoare.  Panfilii nu și-a recunoscut vina. A declarat în instanță că avea o relație de prietenie cu persoana care l-a denunțat la CNA, iar banii pe care i-a luat reprezentau un împrumut. Operațiunea CNA  a calificat-o ca fiind tot o provocare.

Decizia Judecătoriei Chișinău a fost atacată cu recurs de Veaceslav Panfilii și de un an și jumătate dosarul stă blocat la Curtea de Apel Chișinău. După demisia din luna mai a judecătoarei Liubovi Brînză, care a avut dosarul în procedură, cauza urmează să fie distribuită altui magistrat.

Sergiu Arnăut

Revenirea judecătorului Arnăut și cererea pentru „titlul onorific de veteran al sistemului judiciar”.

 În iulie 2017, judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut a fost suspendat din funcție după ce Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul ca acesta să fie cercetat penal pentru 4 episoade de trafic de influență. Arnăut a fost învinuit în baza mărturiilor făcute de avocatul-vedetă Valerian Mânzat. Acesta a scris un denunț în care a povestit că, în perioada în care a fost avocatul întreprinderii Moldovagaz, judecătorul Arnăut rezolva problemele companiei în instanță și primea câte 50 de mii de lei pentru fiecare serviciu.

Mânzat a mai declarat că, în anul 2016, după ce a fost condamnat la închisoare pentru escrocherie, ar fi apelat tot la Arnăut să-l ajute să obțină o sentință mai blândă la Apel . I-ar fi transmis 20 de mii de euro, pentru a influența completul de judecători, dar a fost mințit. Curtea de Apel Chișinău i-a menținut pedeapsa cu închisoarea lui Mânzat, iar acesta l-a denunțat mai apoi pe Arnaut la CNA.

În noiembrie 2022, Judecătoria Bălți l-a achitat pe Sergiu Arnăut pe toate capetele de acuzare, motivând că probele audio și video prezentate de procurori și declarațiile martorilor nu confirmă acuzațiile aduse de Valerian Mânzat. În ianuarie 2023 și Curtea de Apel Bălți s-a pronunțat în favoarea lui Arnăut.  Ulterior, acesta a revenit în funcția de judecător.

La 7 mai curent, Sergiu Arnăut a cerut în plenul CSM să-i fie acordat „Titlul onorific veteran al sistemului judiciar”. Discuțiile au fost aprinse, iar într-un final, CSM a amânat subiectul. Ulterior, Arnăut a demisionat de la Curtea de Apel Chișinău.

Până astăzi nu există o sentință definitivă în dosarul lui Sergiu Arnăut în care este învinuit de trafic de influență. Cauza se află pe rolul Curții Supreme de Justiție. Examinarea trebuia să înceapă în luna mai, dar ședințele au fost anulate din cauza demisiei judecătorilor de la CSJ.

Mihail Ciugureanu (sursa foto: Vip Magazin)

Cum a scăpat Ciugureanu de dosarul penal

Mai mulți magistrați  dintre cei care s-au ales cu dosare penale în ultimii ani,  au dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că ar fi încălcat procedura atunci când a eliberat acordurile pentru desfășurarea acțiunilor de urmărire penală. Astfel, există riscul ca mai multe dosare să fie clasate, dacă CSM va pierde litigiile. O astfel de situație s-a produs deja în cazul fostului judecător Mihail Ciugureanu. Anul trecut, mai mulți magistrați au obținut victorii împotriva CSM la Curtea de Apel și sunt în așteptarea deciziilor salvatoare la Curtea Supremă de Justiție. 

În iulie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru ca judecătorul Curții de Apel Chișinău, Mihail Ciugureanu, să fie cercetat penal pentru abuz în serviciu și pronunțarea cu bună-știință a unor încheieri contrare legii.  

Ciugureanu a fost învinuit că a emis patru încheieri în urma cărora 780 de hectare de teren din proprietatea statului au ajuns la Întreprinderea de Stat „Codrul”, aflată în proces de insolvabilitate, cu riscul de a fi înstrăinate. Judecătorul, care a ieșit deja la pensie, a respins atunci acuzațiile.

Dosarul lui Mihail Ciugureanu nu a mai avut finalitate în instanța de judecată. Cauza a fost scoasă de pe rol patru ani mai târziu, după ce fostul judecător a câștigat procesul civil intentat împotriva CSM-ului, fiind anulat acordul de pornire a urmării penale pe numele său.

Soluții similare au primit anul trecut la Curtea de Apel Chișinău și trei judecători cercetați penal pentru îmbogățire ilicită: Ion Druță, Tatiana Avasiloaie și Alexandru Gheorghieș. CSM a contestat deciziile la Curtea Supremă de Justiție și dosarele se află pe rol.

Președintele interimar al CSM recunoaște că instituția a pierdut mai multe litigii similare pentru că nu a respectat diferite norme legale.

SERGIU CARAMAN, președinte CSM: „Deseori instanțele de judecată anulând aceste acorduri care au fost date de CSM au făcut referire la prevederile legale care spun că judecătorii vizați trebuiau invitați la ședințele CSM. Chestiunea asta nu s-a făcut și în unele cazuri instanțele de judecată au menționat că a fost încălcată procedura și o altă soluție decât a anula acea hotărâre a CSM nu ar fi fost. Înțelegem că este o hotărâre nepopulară pentru că lumea a așteptat rezultate pe marginea acelor cauze, dar în condițiile în care a fost încălcată legea și procedura, instanțele de judecată nu aveau alternativă”.  

Oleg Sternioală

Investigațiile financiare paralele tărăgănează ancheta

Se judecă cu CSM și fostul magistrat al Curții Supreme de Justiție Oleg Sternioală. Unul dintre motivele de contestare în judecată a deciziei CSM a fost faptul că a lipsit de la ședința Consiliului la care a fost dat acordul să fie cercetat penal pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani. 

Sternioală este acuzat că deține bunuri de aproape 14 milioane de lei, printre care și o casă de lux în Chișinău, înregistrată inițial pe numele părinților săi pensionari. În acel imobil au descins cu percheziții procurorii în noiembrie 2019. La aproape 5 ani distanță, Procuratura încă nu a trimis dosarul lui Sternioală  în instanța de judecată.

Alexandru Gheorghieș

Un alt judecător, Alexandru Gheorghieș, învinuit că deține mai multe mașini de lux și o casă de milioane în municipiul Bălți pe care le-a înscris pe persoane terțe, a fost reținut de procurori în urmă cu doi ani și jumătate. Dosarul se află încă la faza de urmărire penală.

La solicitarea Cutiei Negre PLUS, Procuratura Anticorupție a informat că atât în cazul lui Gheorghieș, cât și în cazul lui Sternioală, procesele se tărăgănează, pentru că procurorii așteaptă rezultatele unor investigații financiare paralele.

Pe de altă parte, experta anticorupție Cristina Ciobotaru consideră că o parte dintre dosarele inițiate pe numele judecătorilor pentru îmbogățire ilicită au reprezentat de fapt o răfuială a CSM-ului, cu intenția de a-i scoate din sistem pe magistrații incomozi.

CRISTINA CIOBOTARU, expertă anticorupție: „Anul 2019 a fost un an foarte prolific din perspectiva pornirii dosarelor pentru îmbogățire ilicită, mai ales în cazul judecătorilor. Ceea ce au avut în comun aceste dosare a fost faptul că erau judecători aflați în conflict cu CSM din cauza organizării Adunării Extraordinare a Judecătorilor la care urma să fie pusă în discuție revocarea membrilor CSM. Această adunare până la urmă a eșuat, dar ranchiuna a rămas. Ne uităm chiar la ordinea în care au fost pornite aceste dosare penale. E vorba de Alexandru Gheorghieș, care a fost președintele ales al acelei adunări. A fost mai apoi magistrata Olesea Țurcan, care a fost secretara adunării. Apoi Tatiana Avasiloaie care a fost secretara comisiei de numărare a voturilor la Adunarea Generală Extraordinară. De asta eu cred că ceea ce unește aceste dosare nu este neapărat caracterul ilicit al averii acestor magistrați, ci problemele pe care le aveau ei cu CSM-ul care a supraviețuit după acea Adunare Generală din 2019. S-ar crea impresia că a existat și o înțelegere cu procurorii pentru a verifica anumiți judecători incomozi CSM-ului cu promisiunea că ei vor ajuta la ridicarea imunității lor pentru desfășurarea acțiunilor de urmărire penală. De asta eu cred că aceste dosare bat pasul pe loc de foarte mulți ani, nu pentru că îi protejează sistemul, dar pentru că atunci când motivația nu este una veritabilă, asta e soarta dosarelor de fiecare dată.

Dosarele de îmbogățire ilicită! Clima și Pavliuc au scăpat de anchetă

În total, CSM și-a dat acordul pentru ca 11 judecători să fie anchetați pentru îmbogățire ilicită. Între timp, 5 dosare au fost clasate de procurori, iar în unele cazuri de rezonanță în care a fost decisă urmărirea penală, Procuratura a tăcut chitic.

De exemplu, dosarul inițiat pe numele fostului președinte al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, a fost clasat încă la 6 iunie 2023. Iar dosarul fostului vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc, a fost clasat la 15 februarie 2024, pentru că faptele nu au întrunit elementele infracțiunii. 

Despre asta am aflat doar după ce reporterul Cutiei Negre a solicitat oficial informația de la Procuratura Anticorupție.

Oleg Melniciuc

Pe banca acuzaților, pentru îmbogățire ilicită, au ajuns până astăzi doar doi judecători. Oleg Melniciuc este singurul condamnat de prima instanță la 7 ani de închisoare. Magistratul se declară nevinovat și a atacat decizia la Curtea de Apel Chișinău. Examinarea cauzei este suspendată până în luna octombrie, pentru a fi efectuată o expertiză financiară.

OLEG MELNICIUC, judecător: „Am considerat că judecătorul va fi capabil să pătrundă în esența argumentelor pe care le-am invocat. Dacă judecătorul nu a dorit să pătrundă în esență și să facă calcule, eu am hotărât că atunci e mai bine să solicităm o expertiză. Las” să facă calcule experții. Acolo sunt toate calculele absolut confirmate documental. Sentința primei instanțe o consider absolut ilegală”.

Încă în vara anului 2022 a ajuns în judecată și dosarul fostului președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, în care este acuzat că a dobândit bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei pe care le-a înscris pe rude. De la începutul anului curent, pe acest dosar au fost planificate 7 ședințe, dar mai mult de jumătate au fost anulate din diverse motive.

Într-o altă cauză  penală în care Ion Druta a fost bănuit că a dat indicații unor judecători pe anumite dosare de rezonanță, procurorii și-au retras învinuirile și au clasat dosarul. 

Olesea Țurcan

Magistrata Olesea Țurcan nu vine la ședințe de judecată

În martie 2022, procurorii au descins cu percheziții în biroul magistratei Olesea Țurcan de la Judecătoria Chișinău care este acuzată că a dispus ilegal suspendarea executării mai multor hotărâri ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare  ce vizau activitatea companiei Moldasig. În rezultat, administratorul companiei a fost înlăturat de la conducere, fiind instituită administrarea provizorie de către două companii de audit. Decizia îl favoriza pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

În decembrie  2020, Platon acesta a dat buzna la ședința CNPF, unde se discuta despre problemele de la Moldasig. Platon a intrat forțat în clădire, sărind peste turnichetul de la intrare.

Dosarul în care judecătoarea Olesea Țurcan este învinuită de pronunțarea unei hotărâri contrare legii se află pe rolul Judecătoriei Buiucani, din mai 2022. Timp de doi ani, au fost fixate 26 de ședințe, dar multe dintre ele au fost anulate din diverse motive. Astăzi, procurorul nu are obiecții la modul în care se desfășoară procesul.

ELENA CAZACOV, procuror:În ultima perioadă, ședințele sunt toate lucrătoare și noi am finalizat audierea tuturor martorilor acuzării. Într-adevăr au fost careva ședințe amânate din lipsa prezentării doamnei Olesea Țurcan. Absențele au fost ca motiv de boală a ei sau a membrilor familiei. După ce a fost dispusă examinarea dosarului în lipsa acesteia, cauza se examinează fără a fi tergiversată”.

Avocatul Olesei Țurcan a precizat că aceasta se declară nevinovată, dar a refuzat să facă declarații, motivând că nu are acordul clientei sale. 

Olesea Țurcan este singura judecătoare care nu este suspendată din funcție de către CSM în legătură cu dosarul penal în care este judecată. Acest lucru nu a fost posibil, pentru că magistrata se află oficial în concediu de maternitate.

Judecătorii din Laundromat reveniți în funcții

În ultimii ani, mai mulți judecători au revenit în funcții după ce au fost declarați de instanțe nevinovați. Și-au reluat munca și o parte dintre magistrații vizați în Laundromat. Recent, v-am arătat într-o altă investigație la Cutia Neagră Plus că aceștia solicită și despăgubiri de milioane de la stat.

Au fost achitate și cele 5 judecătoare reținute în 2018 într-un dosar de corupție care a scandalizat opinia publică.

Ion Cazacu

Iar în iulie 2019 a fost repus în drepturi și fostul președinte al Judecătoriei Glodeni, Ion Cazacu, prins în flagrant cu mită în anul 2014.  Anul trecut, statul a fost obligat de Curtea de Apel Chișinău să-i achite lui Cazacu peste un milion de lei, drept salariu pe care l-a ratat în perioada în care a fost suspendat din funcție.

AMNISTIE pentru un judecător care a recunoscut că a emis decizii ilegale

Au scăpat de închisoare și doi ex-magistrați ai Judecătoriei Strășeni vizați în anul 2016 într-un dosar de rezonanță. Aceștia au fost acuzați că au emis zeci de încheieri ilegale, în baza cărora mai mulți cetățeni ai Federației Ruse și ai Ucrainei au obținut recunoașterea unor acte de stare civilă în R. Moldova. În baza documentelor false, cetățenii străini și-au depus dosarele pentru obținerea cetățeniei moldovenești, iar ulterior și pentru redobândirea cetățeniei României. Deși vinovăția în acest caz le-a fost dovedită, un judecător a fost pedepsit de prima instanță doar cu amendă de 10 mii de lei, iar altul a beneficiat de amnistie.

În octombrie 2018, magistratul Vasile Rusu de la Judecătoria Strășeni a fost găsit vinovat pentru pronunțarea unor încheieri contrare legii.A emis 11 încheieri în favoarea unor cetățeni ai Ucrainei și ai Federației Ruse, în baza unor acte false de stare civilă.

Prima instanță i-a aplicat judecătorului Vasile Rusu doar amendă de 10 mii de lei. Procurorul a contestat decizia, solicitând 3 ani de închisoare pentru Rusu. Însă Curtea de Apel Chișinău a anulat și amenda. Instanța l-a eliberat de pedeapsă pe Rusu, pentru că a trecut termenul de prescripție. După ce Curtea Supremă de Justiție a întors dosarul la rejudecare, acesta s-a blocat din nou la Curtea de Apel Chișinău. După demisia judecătoarei Elena Cojocari, dosarul urmează a fi redistribuit altui magistrat.

Mihail Gavriliță

Fostul președinte al Judecătoriei Strășeni, Mihail Gavriliță, acuzat în același dosar cu Vasile Rusu și-a recunoscut vina chiar din start și a fost judecat în procedură simplificată. În timp ce dosarul se afla pe rol, Gavriliță a depus o cerere pentru amnistie în legătură cu aniversarea a 25 de ani de la proclamarea independenței R. Moldova. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani i-a acceptat cererea în iulie 2018 și a încetat procesul penal în privința lui Gavriliță.

În ultimii zece ani, Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru urmărirea penală a 77 de judecători. Până astăzi, nu avem niciun magistrat ajuns după gratii.  

Această investigație este finanțată printr-un grant oferit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Opiniile, constatările și concluziile formulate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Venituri de milioane. Cine sunt și unde lucrează funcționarii cel mai bine plătiți

Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.

CC a declarat inadmisibilă sesizarea Șansă privind limitarea activității partidului. Un magistrat a avut o opinie separată
CC a declarat inadmisibilă sesizarea Șansă privind limitarea activității partidului. Un magistrat a avut o opinie separată
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
Tragedie într-un parc din Capitală! O fetiță de 11 ani a murit după ce s-a electrocutat. Un băiețel de 6 ani e la spital
Tragedie într-un parc din Capitală! O fetiță de 11 ani a murit după ce s-a electrocutat. Un băiețel de 6 ani e la spital

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram